Αρχική Γωνιά του μαθητή Πώς το παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά στο διάβασμα

Πώς το παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά στο διάβασμα

«Δεν θα παίξεις αν δεν τελειώσεις τα μαθήματά σου!!!» Πόσες φορές άραγε έχουμε ακούσει αυτή τη φράση ως παιδιά ή την έχουμε πει ως γονείς; Τι θα γινόταν όμως αν η φράση γινόταν « Τελείωσε τα μαθήματα σου για να παίξεις!»;

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι πολλά και αγγίζουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας ενός παιδιού επισημαίνει η Δέσποινα Χατζηγρηγοριάδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ, ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία. Έρευνες έχουν δείξει ότι, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των αισθήσεων, τη συναισθηματική και ηθική διαμόρφωση και την κοινωνική προσαρμογή, συμβάλλει θετικά στην προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο. Έτσι, γονείς και πρόσωπα που φροντίζουν τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε παιχνίδια φαντασίας που περιλάμβαναν αριθμούς, χρώματα, σύμβολα, λεξιλόγιο και ανάγνωση και κλήθηκαν να συμμετέχουν στο παιχνίδι των παιδιών τους, εμπλέκοντας τις παραπάνω δεξιότητες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που έπαιζαν με αυτόν τον τρόπο με τους γονείς ή τα πρόσωπα που τα φροντίζουν σημείωσαν σημαντική βελτίωση στην προετοιμασία τους για το σχολείο και ήταν πιο δεκτικά στις νέες πληροφορίες και γνώσεις που δέχονταν στο σχολικό περιβάλλον, συγκριτικά με παιδιά που δεν έπαιζαν με τους γονείς τους.

Τέτοιου είδους παιχνίδια φαντασίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι ένας τρόπος φροντίδας που ευχαριστεί και τις δυο πλευρές, δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων και απόκτησης νέων γνώσεων. Ταυτόχρονα τα παιδιά μπορούν να προετοιμάζουν κατάλληλα για τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Επομένως, είναι πιο ωφέλιμο να ασχοληθούμε με την ουσιαστική γνωστική ανάπτυξη των παιδιών στην καθημερινότητα τους (δηλαδή με την εξάσκηση της επεξεργασίας νοητικών πληροφοριών και μνήμης) όχι μόνο στο σχολικό πλαίσιο αλλά και στο σπίτι. Παράλληλα χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στα παιδιά για να παίξουμε μαζί τους ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας μαζί του, πράγμα που σίγουρα θα αναπτύξει και τις διαπροσωπικές του δεξιότητες. Το διάβασμα και η ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων είναι το φυσικό επακόλουθο της σχολικής διαδικασίας και ως τέτοιο είναι καλό να το αντιλαμβάνονται τα παιδιά και όχι ως μια ακόμη επιβολή και απαίτηση των γονέων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.