Πώς το TikTok “καίει” τα παιδιά μας: Τι προβληματίζει τώρα τους γιατρούς

Πώς το TikTok “καίει” τα παιδιά μας: Τι προβληματίζει τώρα τους γιατρούς

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την εμμονή των έφηβων με το TikTok, ωστόσο όταν αρχίζει να προβληματίζει και τους γιατρούς, τα πράγματα σοβαρεύουν. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, οι γιατροί στις ΗΠΑ που εκδηλώνουν έντονους προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που έχει η πολύωρη χρήση του TikTok. Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι γιατροί παρατηρούν σημαντική αύξηση σε νέους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του συνδρόμου Τουρέτ.

Ο λόγος για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διάφορα τικ, συσπάσεις του σώματος ή ανεξέλεγκτες κραυγές και επιφωνήματα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η αύξηση αυτή μπορεί να εξηγείται με έναν πολύ απλό τρόπο. Στο TikTok βρίσκει κανείς χιλιάδες βίντεο που συνδέονται με το σύνδρομο Τουρέτ.

Τα περισσότερα στοιχεία αυτού του φαινομένου δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επιστημονικά. Ωστόσο, οι μαρτυρίες των γιατρών είναι σοκαριστικές. Νευρολόγος από το Σινσινάτι λέει, ότι πριν την πανδημία έβλεπε το πολύ έναν έφηβο τον μήνα με σύνδρομο Τουρέτ. Τελευταία τα περιστατικά αυτά είναι τουλάχιστον 10. Το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας λέει, ότι μετρά πάνω από 60 τέτοιες περιπτώσεις από τον Μάρτιο του 2020, ενώ συνήθως έχουν το πολύ 1-2 περιστατικά ετησίως.

Tι έκανε εντύπωση στους γιατρούς

Κάποια στιγμή οι γιατροί παρατήρησαν, ότι οι νεαροί ασθενείς τους έχουν ένα αλλόκοτο κοινό τικ: Φωνάζουν τη λέξη “beans” με βρετανική προφορά. Αυτό το έκαναν ακόμα και οι ασθενείς που δεν μιλούν Αγγλικά. Η Dr. Caroline Olvera, από το Rush University Medical Center, που διερευνά πλέον το θέμα, έχει ξεκινήσει τις έρευνές της από το TikTok.

Δεν άργησε να ανακαλύψει, ότι ένας από τους κορυφαίους Influencers του TikTok έχει το ίδιο τικ. Μάλιστα, ψάχνοντάς το ακόμα περισσότερο βρήκε, ότι πολλοί από τους Influencers παραδέχονται δημόσια, ότι πάσχουν από το Σύνδρομο Τουρέτ. Μάλιστα, η κατάστασή τους χειροτέρεψε, όσο έβλεπαν τους εαυτούς τους στα βίντεο. Αν αφιερώσετε μερικά λεπτά να “σκρολάρετε” στην εφαρμογή, θα διαπιστώσετε, ότι μόλις κάνετε Like σε έναν συγκεκριμένο τύπο βίντεο, θα σας εμφανίζονται όλο τέτοια.

Επιπλέον, οι περισσότεροι έφηβοι με συμπτώματα του συνδρόμου Τουρέτ είχαν και κάτι άλλο κοινό: Παλαιότερες διαγνώσεις άγχους και κατάθλιψης -συμπτώματα που, όπως η εφημερίδα τόνισε, επιδεινώθηκαν λόγω πανδημίας. Οι γιατροί λένε, ότι αυτά ίσως παίζουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο από το TikTok στην εμφάνιση των τικ. Ωστόσο, εκπρόσωποι της εφαρμογής αναφέρουν, ότι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα και σκοπεύουν να το εξετάσουν.

Σκοπός όλων των παραπάνω δεν είναι να απαγορεύσουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Οι γιατροί, ωστόσο, συμβουλεύουν, να κοιτάζουμε μαζί τους τα βίντεο που παρακολουθούν, αλλά και πόσο χρόνο περνούν σε αυτά.

Πηγή: scarymommy.com

Διαβάστε ακόμα:

Ηχηρό μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού έστειλε αυτό το σχολείο – Μαθήτρια έκοψε τα μαλλιά της και τα χάρισε (φωτό)

“Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω ευτυχισμένη” – Η έκθεση μαθήτριας Γ’ Δημοτικού που κρίθηκε εκτός θέματος

Squid Game: Πώς θα φτιάξετε τα “θανατηφόρα” μπισκότα Dalgona