- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς ζεσταίνουμε αποτελεσματικά το παιδικό δωμάτιο όταν δεν έχουμε κεντρική θέρμανση;

Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, η έλλειψη θέρμανσης στα σπίτια μας αποτελεί μια παράπλευρη απώλεια που λίγοι θα μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε, η οποία προκαλεί, ωστόσο, ουσιαστικό πρόβλημα.

Ίσως όσο ζεις ως εργένης να μη δίνεις και τόση σημασία –λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι και όταν πλέον είσαι εκεί «βολεύεσαι» με μία σόμπα. Όταν, όμως, αποφασίζεις να δημιουργήσεις την δική σου οικογένεια, το να φροντίζεις για την καλή ποιότητα ζωής του/της συντρόφου και των παιδιών σου γίνεται προτεραιότητα. Επιλέγεις ένα μεγαλύτερο σπίτι, το εξοπλίζεις με όλα τα απαραίτητα, όμως πολλές φορές η θέρμανση αυτού δεν είναι στο χέρι σου –ή είναι μερικώς. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Απάντηση και με το παραπάνω στο ερώτημα αυτό μου δόθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Praktiker, όπου περιηγήθηκα σε μια εντυπωσιακή έκθεση θερμαντικών σωμάτων [2], με ποικιλία ειδών μα και τιμών και, με την βοήθεια του υπεύθυνου του εν λόγω τομέα, μπορώ πλέον να πω με βεβαιότητα πως το «πρόβλημα» της θέρμανσης θα σταματήσει πλέον να μας απασχολεί.

Αερόθερμο – Θερμοπομπός – Καλοριφέρ λαδιού – Θερμάστρα

Κατά τη βόλτα μου στο κατάστημα έμαθα, ότι ο βασικός διαχωρισμός που έχει νόημα κανείς να κάνει, πριν επιλέξει το θερμαντικό σώμα που θα δώσει λύση [3] στο σπίτι του σχετίζεται με την θέρμανση που ήδη έχει –ή δεν έχει. Αν, δηλαδή, ζείτε σε μία πολυκατοικία όπου το καλοριφέρ ανέβει λίγες ώρες μέσα στη μέρα θα χρειαστείτε συσκευές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην ήδη υπάρχουσα θέρμανση. Αν δεν υπάρχει καθόλου κεντρική θέρμανση, οι ανάγκες σας είναι διαφορετικές.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αερόθερμο λειτουργεί βοηθητικά και ζεσταίνει έναν μικρό χώρο ή ένα δωμάτιο «στέλνοντας» αέρα στον χώρο. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να χρησιμοποιήσει ένα μικρό αερόθερμο στο μπάνιο, ώστε να ζεσταθεί κάπως ο χώρος πριν το ντους, ενώ αν θέλετε να το έχετε ανοιχτό κατά την διάρκεια αυτού θα πρέπει να επιλέξετε ένα μηχάνημα κατάλληλα κατασκευασμένο ώστε να είναι ανθεκτικό στους υδρατμούς. Το αερόθερμο μπορεί, επίσης, να αποτελέσει συμπληρωματική λύση στο δωμάτιο του παιδιού, π.χ. δίπλα στο γραφείο του ενώ διαβάζει ή εκεί που παίζει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να ξέρετε ότι η θερμότητα «εξαφανίζεται» μόλις το αερόθερμο κλείσει. Το κόστος αγοράς ενός αερόθερμου είναι μικρό, από 6 έως 40 ευρώ (από 20 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για τα αερόθερμα μπάνιου), ενώ υπάρχουν προϊόντα με χρονοδιακόπτη ή τηλεχειρισμό για περισσότερη ευχρηστία.

Συμπληρωματικά στην ήδη υπάρχουσα θέρμανση δρουν και οι θερμοπομποί, οι οποίοι, έχοντας αντιστάσεις, εκμεταλλεύονται τη ροή του αέρα σε ένα δωμάτιο, τον οποίον ζεσταίνουν και εκπέμπουν έπειτα στον χώρο. Είναι πολύ πιο αποδοτικοί από ένα αερόθερμο και πολύ οικονομικοί, αφού οι τιμές τους ξεκινούν από 9 ευρώ. Έτσι, αν έχετε περιορισμένη θέρμανση στο παιδικό δωμάτιο, ένας θερμοπομπός είναι ό,τι πρέπει για να αυξήσει τη θερμοκρασία τις ώρες που το παιδί είναι εκεί.

Σε περίπτωση που στο σπίτι δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση, η καλύτερη λύση είναι το καλοριφέρ λαδιού, το οποίο είναι ό,τι πιο κοντινό σε ένα συμβατικό καλοριφέρ. Λειτουργεί με λάδι, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στο «σώμα» ζεσταίνοντας τη μεταλλική επιφάνειά του και έχει το βασικό πλεονέκτημα, ότι, ακόμα και αφού σβήσει, «κρατάει» τη θερμότητά του, την οποία εκπέμπει για τουλάχιστον μισή με μία ώρα μετά. Η κατανάλωσή του κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 watt (όσο λίγο-πολύ οι περισσότερες ηλεκτρικές λύσεις θέρμανσης) και η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος (7, 9, 11 και 13 φέτες) και τη μάρκα, από 25 έως 120 ευρώ.

Οι θερμάστρες χαλαζία, αλογόνου ή κάρμπον αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή λύση στην Ελλάδα. Η θερμότητα «βγαίνει» καθώς ζεσταίνονται οι λάμπες, οι οποίες εκλύουν και έντονο φως, ωστόσο αυτό ενέχει και έναν βαθμό επικινδυνότητας (π.χ. να πέσει η σόμπα και να σπάσει η λάμπα), οπότε προτιμότερο είναι να μην τοποθετούνται στο παιδικό δωμάτιο και ιδανικά να λειτουργούν συμπληρωματικά σε κάποια ήδη υπάρχουσα θέρμανση. Η κατανάλωση των σομπών δεν διαφέρει από αυτήν οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρικού σώματος, ενώ οι τιμές στις σόμπες χαλαζία (που είναι νεώτερης τεχνολογίας από τις σόμπες αλογόνου) ξεκινούν από 20 ευρώ και φτάνουν τα 100-120.

Πόσο ασφαλής είναι η λύση των ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων στο παιδικό δωμάτιο; Την απάντηση δίνει η πρόβλεψη που έχει γίνει στα περισσότερα από αυτά, σύμφωνα με την οποία αν αυτά ανατραπούν, τότε αυτόματα σβήνουν. Σε κάθε περίπτωση, για το παιδικό δωμάτιο ένα καλοριφέρ λαδιού είναι πολύ πιο ασφαλές από μία σόμπα αλογόνου –και πάντως σίγουρα από μία σόμπα υγραερίου, η οποία γενικώς αντενδείκνυται για τέτοιον χώρο!

Η πολύτιμη αγορά ενός αφυγραντήρα

Από τότε που σταμάτησε η χρήση καλοριφέρ και άρχισε να χρησιμοποιείται ηλεκτρική θέρμανση, ο αφυγραντήρας έγινε απαραίτητος στα περισσότερα σπίτια, αφού η υγρασία αυξήθηκε κατακόρυφα (εντείνοντας έτσι την αίσθηση του κρύου). Ο αφυγραντήρας, λοιπόν, κατεβάζει το επίπεδο της υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα και κάνει πιο αποδοτική τη λειτουργία οποιουδήποτε ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος, ζεσταίνοντας πολύ πιο καλά τον χώρο. Οι τιμές των αφυγραντήρων ξεκινούν από 89 και φτάνουν τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα σε λίτρα και τον κατασκευαστή, ωστόσο υπάρχουν και μη μηχανικοί αφυγραντήρες πολύ μικρότερου μεγέθους, για ένα μικρό δωμάτιο ή ακόμα και για ντουλάπες, οι οποίοι λειτουργούν με ανταλλακτικό ζεόλιθο. Ένα θερμόμετρο-υγρασιόμετρο στο παιδικό δωμάτιο (κοστίζει μόλις 8 ευρώ) θα σας πείσει για τη χρησιμότητα ενός αφυγραντήρα, ειδικά αν διαπιστώσετε ότι το ποσοστό υγρασίας στον χώρο σας ξεπερνά το 60%!

Κλιματιστικό: Η ιδανική λύση και τον χειμώνα

Η αγορά ενός κλιματιστικού είναι, βέβαια, πιο κοστοβόρα από αυτήν ενός π.χ. καλοριφέρ λαδιού, όμως είναι η ιδανική λύση, ειδικά σε περίπτωση παντελούς έλλειψης θέρμανσης, αφού ζεσταίνει καλύτερα τον χώρο, αλλά δίνει και λύση ψύξης το καλοκαίρι. Εξάλλου, ένα καινούργιο κλιματιστικό είναι μακράν οικονομικότερο σε κατανάλωση από κάθε άλλο θερμαντικό σώμα. Επιπλέον, το κλιματιστικό έχει και λειτουργία αφύγρανσης, ώστε να μην χρειάζεται αφυγραντήρας, καθώς και ιονισμού αέρα, σε ορισμένα μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς σε ένα νέο κλιματιστικό τεχνολογίας inverter [4], αφού είναι πολύ πιο αποδοτικό και πολύ πιο οικονομικό ως προς την κατανάλωση, ενώ ο θερμοστάτης του -σε ορισμένα μοντέλα- βρίσκεται στο τηλεχειριστήριο (λειτουργία follow me), προκειμένου να δείχνει τη «σωστή» θερμοκρασία αίσθησης στον χώρου. Οι τιμές των κλιματιστικών της τάξης των 9.000 BTU (όσο χρειάζεται, δηλαδή, ένα μικρό δωμάτιο) ξεκινούν από τα 260 και φτάνουν τα 700 ευρώ.

Μην ξεχνάτε όμως: Για να διατηρείται πάντα καθαρή η ατμόσφαιρα στο παιδικό δωμάτιο όπου χρησιμοποιείται κλιματιστικό πρέπει να γίνεται ετήσια συντήρηση και ανά 6μηνο να καθαρίζονται τα φίλτρα –κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του, πλένοντάς τα με νερό.

Συμπληρωματικές λύσεις θέρμανσης: Χαλί και ηλεκτρικές κουβέρτες

Οι ειδικοί των Praktiker μας συμβούλευσαν να μην χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα στο παιδικό κρεβάτι –κι, αν το κάνουμε, να την ανάβουμε μόνο για μισή ώρα πριν ξαπλώσει το παιδί, ενώ πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν θα την ανάψει ξανά μέσα στη νύχτα. Ένα ζεστό χαλί, όμως, είναι απαραίτητο στο παιδικό δωμάτιο και η ποικιλία που βρήκαμε στο κατάστημα δεν μας άφησε περιθώρια να αντισταθούμε! Από μονόχρωμα τύπου shaggy, μέχρι εμπριμέ με σχέδια που θα αγαπήσουν τα παιδιά και σε πολύ λογικές τιμές, από 40 έως 100 ευρώ, δεν ήταν δύσκολο να βρούμε το ωραιότερο χαλί για το δικό μας παιδικό δωμάτιο…

Στα καταστήματα Praktiker θα βρείτε ό,τι χρειαστείτε για κάθε πιθανή μορφή θέρμανσης [5] που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, είτε αναζητάτε την κατάλληλη ηλεκτρική συσκευή είτε κάποιο αξεσουάρ και αναλώσιμο για το τζάκι σας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν είστε ακόμα βέβαιοι για την ιδανική λύση θέρμανσης στον δικό σας χώρο, η ομάδα εξυπηρέτησης Praktiker είναι στη διάθεσή σας πανελλαδικά. Επιπλέον, αν αναζητάτε ολοκληρωμένη εγκατάσταση ψύξης-θέρμανσης, η εξειδικευμένη ομάδα της υπηρεσίας Clima Experts αναλαμβάνει να σας επισκεφθεί εντελώς δωρεάν και να σας προτείνει τον τύπο θέρμανσης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.praktiker.gr/Clima-Experts [6] ενώ τους experts θα συναντήσετε στα καταστήματα Μεταμόρφωσης, Ανθούσας και Θεσσαλονίκης.