Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πόσα δόντια έχουμε και πως ονομάζονται;

Πόσα δόντια έχουμε και πως ονομάζονται;

BrushingTeethΤα παιδιά έχουν 20 πρώτα δόντια, ή αλλιώς νεογιλούς, και οι ενήλικες 32 μόνιμα δόντια.

Το μέρος του δοντιού που φαίνεται μέσα στο στόμα λέγεται μύτη και καλύπτεται από μια σκληρή, λευκή ουσία που ονομάζεται αδαμαντίνη. Το μέρος του δοντιού που είναι κρυμμένο κάτω από το ούλο λέγεται ρίζα, ενώ το μαλακό εσωτερικό τμήμα του δοντιού που περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα είναι ο πολφός.

Τα πρώτα δόντια αρχίζουν να πέφτουν στην ηλικία των 6 ετών. Σιγά-σιγά σπρώχνονται προς τα έξω από τα μόνιμα δόντια, τα οποία ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν μέσα από τα ούλα.

Οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες στο μπροστινό μέρος του στόματος τεμαχίζουν την τροφή, ενώ οι προγόμφιοι και οι γόμφιοι στο πίσω μέρος την αλέθουν.

Τα υπολείμματα της τροφής στο στόμα ανακατεύονται με το σάλιο και σχηματίζουν την πέτρα. Αυτή κολλάει στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα.

Πείραμα:

Την επόμενη φορά που θα σου πέσει ένα δόντι, βάλτο μέσα σε ένα ποτήρι με λίγο ανθρακούχο αναψυκτικό. Πρόσεξε τί θα συμβεί στο δόντι μετά από μία ημέρα και μετά από μία εβδομάδα. Έτσι, θα καταλάβεις πόσο βλάπτουν τα δόντια σου αυτού του είδους τα ροφήματα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.