Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Πόσα ωάρια έχω ακόμη στις ωοθήκες μου;

Πόσα ωάρια έχω ακόμη στις ωοθήκες μου;

103380Ο αριθμός των ωαρίων της κάθε γυναίκας μειώνεται σταδιακά, από τη γέννησή της μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται εξαρτάται κυρίως από τα γονίδια της γυναίκας, αναφέρει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος.

Καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καταστροφή των ωαρίων είναι:

  • κάποιες παθήσεις των ωοθηκών
  • εάν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες
  • κάποιες άλλες παθήσεις που ίσως επιταχύνουν την απώλεια των ωοθυλακίων

Ο αριθμός των ωαρίων δεν επηρεάζεται από:

  • τον αριθμό των κυήσεων
  • το θηλασμό
  • τον τρόπο αντισύλληψης που χρησιμοποιεί η γυναίκα

Τεκνοποίηση και βοήθεια του γυναικολόγου

Στη σημερινή εποχή η γυναίκα βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση επιτυχιών στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και για το λόγο αυτό συνήθως αναζητά τη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι σε παλαιότερες εποχές. Γι αυτό, ο γυναικολόγος είναι σημαντικό να διαθέτει τρόπους υπολογισμού της γονιμότητας της γυναίκας και του αποθέματος των ωοθηκών σε ωάρια σε κάθε ηλικία.

Οι μέθοδοι αυτές όχι μόνο μας δείχνουν κατά πόσο η ωοθήκη έχει μέσα ακόμα ωάρια ικανά για γονιμοποίηση, αλλά μας χρησιμεύουν και για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, στις γυναίκες που θα υποβληθούν σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά πόσο θα αντιδράσουν καλά ή όχι οι ωοθήκες, κατά πόσο χρειάζεται αυξημένη δόση φαρμάκων κλπ.

Λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες είναι οι αναγνωρισμένες μέθοδοι, το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και να ερμηνεύονται αλλά και τις δυνατότητες της κάθε μιας από αυτές ξεχωριστά, έδωσε πρόσφατα η αρμόδια Επιτροπή της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγής. Έτσι, μπορούμε σήμερα να υπολογίσουμε με καλύτερη προσέγγιση το πιθανό διάστημα μέχρι να εμφανιστεί εμμηνόπαυση στη γυναίκα, αλλά και τις πιθανότητές της να παραμείνει ικανή για γονιμοποίηση στο κοντινό μέλλον. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπορούμε να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προγραμματίσει καλύτερα τη ζωή της και να γνωρίζει ποια είναι τα χρονικά περιθώρια της για αναπαραγωγή και για να δημιουργήσει την οικογένειά της.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.