Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Πόση κριτική αντέχει ένα παιδί…

Πόση κριτική αντέχει ένα παιδί…

Child_-_homework-709x408
Πόσες και πόσες φορές δεν αισθανθήκατε άσχημα όταν κάποιος σας έκρινε για κάτι που κάνατε. Ειδικά όταν αυτό έχει αρνητική χροιά οι συναισθηματικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες. Αυτό συμβαίνει και σε εμάς που είμαστε ενήλικες. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επηρεάζει την αθώα ψυχή ενός παιδιού που του ασκείτε συνεχώς κριτική, χωρίς μέτρο και όριο.

Από πολύ νωρίς όλοι μας προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά μας τι είναι σωστό και τι όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει κανείς αυτό το στάδιο όπου πρέπει να τους μάθουμε κάποια βασικά πράγματα που αφορούν την ασφάλειά τους, την υγεία τους, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά τους. Το λάθος που γίνεται και ομολογώ πως έχω κάνει και εγώ είναι να συμπεριλάβεις στις συμβουλές σου αλλά και σε ό,τι απευθύνεις στο παιδί σου,  κάποιου είδους κριτική. Για το πώς κάνει κάποια πράγματα ή γι' αυτά που δεν θα έπρεπε να κάνει. Στα πρώτα χρόνια έτσι και αλλιώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατανοήσουν δύσκολες έννοιες. Και η κριτική είναι πολύ δύσκολη έννοια για τα παιδιά. Συνήθως δεν τα ενδιαφέρουν οι συνέπειες των πράξεων, αλλά μόνο οι πράξεις τους, αυτές καθαυτές.

Για  ό,τι λέμε στα παιδιά μας  θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως η αγάπη πρέπει να είναι ο οδηγός μας και όχι η προσπάθειά μας να μεγαλώσουμε ένα τέλειο παιδί. Κάνοντας κριτική σε ό,τι κάνει το γεμίζουμε ανασφάλειες. Του δείχνουμε ότι δεν το εμπιστευόμαστε, κάτι που έχει τεράστια ανάγκη να νιώσει καθώς μεγαλώνει. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον που τους ασκήθηκε έντονη κριτική από τους γονείς τους θα μεγαλώσουν χωρίς να μπορούν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην εποικοδομητική και την κακόβουλη κριτική. Όλοι μας τη χρειαζόμαστε, γιατί πολύ απλά κανείς μας δεν είναι τέλειος. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται από νωρίς το είδος κάθε κριτικής. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στον τρόπο που το κάνουμε. Με το να τους κάνουμε άσκοπη και συνεχή κριτική όχι μόνο τα φοβίζουμε αλλά τα οδηγούμε στο να κάνουν και τα ίδια, ακριβώς αυτό που τους μάθαμε.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως όσο κακό κάνει η κακή κριτική, το ίδιο μπορεί να κάνει και ο συνεχής και αναίτιος έπαινος. Όλα χρειάζονται μέτρο και σύνεση. Και να πηγάζει ό,τι κάνετε από κάπου.  Με άλλα λόγια να υπάρχει κάποια αιτία για την όποια αντίδρασή σας για να καταλαβαίνει και το παιδί σας καλύτερα αυτό που του λέτε. Με βάση πάντα την αγάπη σας και όχι τον θυμό.

Ο Σκοπός λοιπόν αυτών που λέμε  στα παιδιά μας είναι να τους δείξουμε τις συνέπειες αυτών που κάνουν και όχι να τα «χαρακτηρίσουμε» με βάση το είδος των πράξεων τους.

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.