Αρχική InfoMommy Υγεία Πόσο ακίνδυνο είναι το τζάκι στο σπίτι;

Πόσο ακίνδυνο είναι το τζάκι στο σπίτι;

tzaki_626_355

Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε από την καύση ξύλων στο σπίτι είναι αρκετοί και σημαντικοί, και απαιτούν να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Η σόμπα και το τζάκι επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα-μας το έχουν πει σε όλους τους τόνους-  μέσα και έξω από το σπίτι.

Ξέρατε ότι…

1.Πρέπει να αερίζω καλά και συχνά το χώρο. Τα αιωρούμενα σωματίδια από τα ξύλα, επηρεάζουν την υγεία μας ειδικά εάν έχουμε πρόβλημα αναπνοής. Οι αναπνευστικές νόσοι, το άσθμα είναι συχνά επακόλουθα μιας βεβαρυμμένης ατμόσφαιρας.

2.Όχι μόνο η καύση του ξύλου αλλά και του τσιγάρου και τα συστατικά που ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, είναι καρκινογόνα.  Οι ειδικοί επιμενουν πως: ο καπνός από την καύση ξύλου περιέχει  χημικά που είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) και οι διοξίνες.

3.Όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά και βρέφη, τότε υπάρχει κίνδυνος για τη καλή ανάπτυξη των πνευμόνων.

4.Ο έντονος καπνός στο σπίτι προκαλεί βρογχίτιδα και πνευμονία.

  1. Σε παρατεταμένη χρήση, καταστέλλεται το ανοσοποιητικό που προστατεύει και καθαρίζει τους πνεύμονες.
  2. Ακόμα και σε υγιείς ενήλικες, προκαλεί βήχα και πονοκεφάλους, ερεθισμό στο λαιμό και τα μάτια.
  3. Για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με άσθμα, χρόνια αναπνευστική νόσο και άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, ο καπνός από την καύση ξύλου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Ακόμη και η σύντομη έκθεση σε αυτόν μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
  4. Τα σωματίδια που παράγονται από την καύση ξύλου είναι άτιμα! Καταλήγουν στους πνεύμονες, όπου παραμένουν για πολύ καιρό μέχρι και μήνες προκαλώντας βλάβες και αλλαγές.
  5. Προκαλούν και άλλες ζημίες που έχουν σχέση με την καρδιά. Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και νόσων, εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμιών της καρδιάς.
  6. Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την καρδιά χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια και κόπωση.

Τι μπορώ να κάνω;

- Τα ενεργειακά τζάκια και οι οικολογίκες εστίες είναι μια λύση, ειδικά αυτές που έχουν σύστημα επανάκαυσης καπναερίων: τα μικροσωματίδια που παράγονται από την πρωτογενή καύση καίγονται ξανά πριν από την εισαγωγή τους στην καπνοδόχο.

- Να προσέχουμε τα είδη ξύλου που καίμε. Προτιμάμε ελιά και δρυ, που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, και οξιά, που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα.

- Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση. Συμφέρουσα είναι η συνδυασμένη χρήση.

- Να επιλέγουμε μόνο φυσικά ξύλα. Αποφεύγουμε τα βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, εννοείται!

-Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η χρησιμοποίηση στο τζάκι βερνικωμένων κομματιών επίπλων είναι πολύ επικίνδυνη γιατί εκπέμπονται στον αέρα μικροσωματίδια υδραργύρου και αρσενικού.

-Μην ξεχνάμε επίσης ότι άλλο είναι να βρισκόμαστε σε  εξοχή, με καθαρό αέρα, βουνίσιο, ή πελαγίσιο, κι άλλο, σε μια πολυκατοικία, που επιβαρύνεται και με τους ρύπους των καυσαερίων.

-Να αερίζουμε πολλές φορές το χώρο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.