Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Πόσο γρήγορα προχωρά η τεχνολογία…

Πόσο γρήγορα προχωρά η τεχνολογία…

iPad-tablet-gaming

Γεννήθηκα σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, όχι επειδή μας το είχαν κόψει αλλά επειδή στο χωριό μου δεν είχε έρθει ακόμη το ρεύμα. Τηλεόραση μπήκε στο σπίτι μας όταν ήμουν περίπου έξι. Τηλέφωνο όταν ήμουν οχτώ… από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και τα άλματα που έχει κάνει η τεχνολογία είναι εξωπραγματικά…

Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς που έχετε μικρά παιδιά θα έχετε εκπλαγεί με την οικειότητα με την οποία χειρίζονται όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές! Και κυρίως τα κινητά μας, με τα οποία έρχονται σε επαφή πολύ πιο εύκολα μιας και μπορούν να μας τα παίρνουν, όπου και αν είμαστε. Η κόρη μου ανακαλύπτει πράγματα που δεν είχα φανταστεί ότι υπάρχουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύπτω πως την ίδια απορία έχουν αρκετοί γονείς για τα παιδιά τους. Η εξοικείωση τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι κάτι για το οποίο πραγματικά νιώθω εντυπωσιασμένος. Είμαι σίγουρος πως για αυτή την εξοικείωση κυρίως ευθύνεται η πολύωρη ενασχόλησή τους. Αστειευόμενος λέω πολλές φορές σε άλλους γονείς πως τα παιδιά μας είναι σαν τις ηλεκτρονικές συσκευές, κάθε νέα γενιά είναι πιο βελτιωμένη από την προηγούμενη. Στη νέα πραγματικότητα όπου όλα θα είναι αυτοματοποιημένα δεν είναι καθόλου κακή αυτή η εξοικείωση με όλη αυτή την τεχνολογία. Το κακό κατά τη γνώμη μου είναι τα παιδιά μας να μην μάθουν ποτέ πως είναι ο πραγματικός κόσμος και να ζουν τα περισσότερα συναισθήματα μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια και εφαρμογές. Χρειάζεται μέτρο για να μπορούν να έχουν πραγματικές εμπειρίες τις οποίες θα αποκτήσουν μόνο με την άμεση επαφή τους με οτιδήποτε και κυρίως με άλλους ανθρώπους.

Το Πάσχα,  που βρεθήκαμε με παρέα όπου υπήρχαν πολλά παιδιά, ανακάλυψα ότι η κύρια ενασχόληση τους ήταν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή κινητό με το οποίο αποξενώνονταν από τον υπόλοιπο κόσμο. Το κακό όμως είναι ότι το ίδιο κάναμε και οι μεγάλοι. Ουσιαστικά εμείς τους δίναμε το παράδειγμα για το πώς να περάσουν  το χρόνο τους. Τότε λοιπόν σκέφτηκα και συμφώνησα και με τους άλλους γονείς να εφαρμόσουμε την ώρα χωρίς καμία συσκευή στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ήμασταν κοντά στη θάλασσα και όταν τους είπαμε πως θα έπρεπε για λίγη ώρα να μην έχει κανένα τους κάποια συσκευή, άρχισαν να παραπονιούνται αλλά πολύ σύντομα όταν κατάλαβαν πως δεν θα περάσει το δικό τους αποφάσισαν να βγουν έξω και για πρώτη φορά τα είδαμε να παίζουν όλα μαζί δίπλα στη θάλασσα να τρέχουν και γενικά να δείχνουν πολύ πιο χαρούμενα από ό,τι όταν ήταν καρφωμένα και αποξενωμένα  πάνω από μια συσκευή. Το μέτρο σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατροφή των παιδιών είναι μεγάλο κέρδος. Σαφώς και τα παιδιά μας πρέπει να έχουν επαφή με τις νέες τεχνολογίες, αλλά πολύ πιο σαφέστατα δεν πρέπει να χάσουν την επαφή τους μα την πραγματικότητα, την αληθινή ζωή και σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Να μην ξεχνάμε όμως ποτέ, πως τις περισσότερες φορές εμείς τους δίνουμε το καλό η το κακό παράδειγμα!
Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους.

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.