- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πόσο καλά γνωρίζετε τις κατηγορίες χυμών που κυκλοφορούν στην αγορά;

«Μαμά θα μου πάρεις ένα χυμό;» σας ζητάει το πιτσιρίκι σας και εσείς σπεύδετε να του ικανοποιήσετε την επιθυμία σκεπτόμενοι ότι ο χυμός είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πιει ένα παιδί εκτός σπιτιού μετά φυσικά από την επιλογή του νερού. Γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι χυμοί εμπορίου και τι συστατικά ακριβώς περιέχουν; Όταν αγοράζετε ένα τέτοιο προϊόν είναι καλό να γνωρίζετε πώς παρασκευάζεται και τι περιέχει, έτσι ώστε να είστε καλύτερα ενημερωμένοι για το τι θα διαλέξετε να βάλετε στο τραπέζι σας και τι πρόκειται να καταναλώσει το παιδί σας επισημαίνει η κ.  [1]Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος [1].

Στην σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές κατηγορίες χυμών φρούτου εμπορίου που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζουν. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια οι χυμοί εμπορίου θεωρήθηκαν αντικαταστάτες των φρέσκων φρούτων και σε πολλές περιπτώσεις και των λαχανικών, σε τέτοιο βαθμό ώστε γρήγορα κατοχύρωσαν μια σημαντική θέση στο τραπέζι μας [2]. [2] Το κατά πόσον είναι όντως αντικαταστάτες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω του τρόπου παρασκευής τους που στις περισσότερες περιπτώσεις βλάπτει τα φυσικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων, της αρκετά μεγάλης προσθήκης ζάχαρης στο περιεχόμενο τους, αλλά και της άγνωστης προέλευσης των φρούτων από τα οποία παρασκευάζονται. Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η πιο σημαντική ίσως φράση : τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί σε ποιότητα και θρεπτικότητα με το φρέσκο, με το βιολογικό [3]. Πριν λοιπόν αγοράσετε χυμό εμπορίου, ενημερωθείτε.

NFC χυμοί: Χυμοί εμπορίου ανώτερης ποιότητας που παράγονται από τα φρούτα με διάφορες μεθόδους, κυρίως με την έκθλιψη τους, ενώ κατά την επεξεργασία και την συσκευασία τους δεν αφαιρείται το νερό που περιέχουν τα φρούτα αυτά. Θεωρείται ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο φρέσκο στυμμένο χυμό και υποτίθεται ότι διατηρούν όσο το δυνατόν την αρχική φυσική κατάσταση των φρούτων από τα οποία προέρχονται, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αρωματικών συστατικών τους. Είναι χυμοί ψυγείου που χαρακτηρίζονται συνήθως ως «100% φυσικοί χυμοί». Ορισμένοι έχουν προσθήκη ζαχάρων ενώ άλλοι όχι. Έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.

Συμπυκνωμένοι χυμοί: Είναι η πιο συνηθισμένη και ευρέως αναγνωρίσιμη μορφή χυμών εμπορίου στην αγορά. Παράγονται με την αφαίρεση μέσω εξάτμισης, του νερού από τον χυμό των φρούτων, προσφέροντας έτσι στην συσκευασία το πλεονεκτήματα αποθήκευσης και συντήρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ράφια των σουπερ μάρκετ. Οι συμπυκνωμένοι αυτοί χυμοί προσφέρονται στο εμπόριο σε διάφορους βαθμούς συμπύκνωσης, ενώ περιέχουν αρκετά μεγάλο βαθμό προσθήκης ζάχαρης-ζαχάρων- γλυκαντικών. Είναι δυνατόν να προστεθούν σε αυτούς βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με χημικό τρόπο (εμπλουτισμένοι χυμοί).

Fruit purees: Πρόκειται για πολτοποιημένα φρούτα στα οποία έχει αφαιρεθεί ο φλοιός και ο πυρήνας τους (κουκούτσι). Είναι μορφή υπέρ-συμπυκνωμένων χυμών φρούτων και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε παιδικές τροφές. Τα τελευταία χρόνια προτιμούνται και για την παραγωγή smoothies για το εμπόριο. Για την συντήρηση τους προστίθεται αρκετά μεγάλο ποσοστό ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών, ενώ περιέχουν και συντηρητικά στοιχεία. Η διαδικασία της πολτοποίησης και της συσκευασίας αλλοιώνει σε σημαντικό βαθμό τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

Cloudy juices: Παράγονται από τους πιο πάνω πουρέδες φρούτων από τους οποίους έχει αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσοστό των στερεών συστατικών τους και έτσι προκύπτει ο χυμός. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυμών φρούτων που η μορφή τους σε πουρέ δεν μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ούτε ευχάριστα. Για την συντήρηση τους προστίθεται αρκετά μεγάλο ποσοστό ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών, ενώ περιέχουν και συντηρητικά στοιχεία. Οι διαδικασίες της πολτοποίησης και της συσκευασίας αλλοιώνουν σε σημαντικό βαθμό τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

Διαυγασμένοι χυμοί: Ο όρος αναφέρεται σε διαυγείς χυμούς (διάφανους, χωρίς θολερότητα) από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα στερεά υπολείμματα, τα κολλοειδή σωματίδια και οι ανεπιθύμητες πρωτεΐνες, συστατικά που είναι υπεύθυνα για την θολερότητα των χυμών. Για την συντήρηση τους προστίθεται αρκετά μεγάλο ποσοστό ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών, ενώ περιέχουν και συντηρητικά στοιχεία. Οι διαδικασίες της πολτοποίησης και της συσκευασίας αλλοιώνουν σε σημαντικό βαθμό τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

Aνακαθαρισμένοι χυμοί : Πρόκειται για γλυκαντικές ύλες και όχι για χυμούς, άχρωμες, άοσμες και ουδέτερες που προέρχονται από χυμούς φρούτων, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί όλα τα συστατικάεκτός από τα φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη). Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσική γλυκαντική ύλη.