Αρχική Quiz Πόσο καλά γνωρίζετε τις μέδουσες που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες;

Πόσο καλά γνωρίζετε τις μέδουσες που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες;

Slide12Οι μέδουσες είναι προάγγελος των καθαρών θαλασσών και για άλλους των βρώμικων. Για όλους όμως ανεξαιρέτως αποτελεί φόβητρο -ειδικά για τα παιδιά- για το τσίμπημά τους και τη φαγούρα που προξενούν. Ελάτε να γνωρίσουμε τα βασικά στοιχεία αυτού του θαλάσσιου πλάσματος που κάθε καλοκαίρι αναστατώνει μικρούς και μεγάλους μόλις βρεθούν μπροστά του.

Είδη μεδουσών

Η μέδουσα Πελαγία είναι είδος που συναντάται συχνά στις ελληνικές θάλασσες. Είναι πλαγκτονοφάγο είδος, ανταγωνίζεται τα ζωοπλαγκτονοφάγα ψάρια για τροφή, ενώ ταυτόχρονα τρέφεται και με τα αυγά τους. Μπορεί να επηρεάσει τα ψάρια σε ιχθυοκαλλιεργητικούς κλωβούς, καθώς ερεθίζει τα βράγχια τους προκαλώντας τους θάνατο. Η Πελαγία μπορεί να έχει κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Παρά το γεγονός ότι είναι κυρίως πελαγικό είδος, λόγω ρευμάτων και αέρα, μεγάλες ομάδες μπορεί να μεταφερθούν σε παράκτια νερά, με αποτέλεσμα να τσιμπήσουν τους κολυμβητές. Παρόλο που το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο προκαλεί τοπικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 εβδομάδες.

Η Κοτυλόριζα είναι είδος κοινό στις ελληνικές θάλασσες. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της για αυτόνομη κίνηση στο νερό χωρίς να εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα για να μετακινηθεί. Μπορεί να μεγαλώσει σε διάμετρο μέχρι και 35 εκατοστά και συχνά «συνοδεύεται» από νεαρά ψάρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στα πλοκάμια της. Είναι εντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Η Αουρέλια είναι είδος κοινό τόσο στη Μεσόγειο, όσο και σε άλλες θάλασσες στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, οι πληθυσμιακές εξάρσεις του είδους σε παράκτιες περιοχές έχουν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την αλιεία (μεγάλες ποσότητες Αουρέλιας καταστρέφουν τα δίχτυα και την ποιότητα των αλιευμάτων). Το είδος αυτό έχει αυξημένη ανθεκτικότητα σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου και έτσι μπορεί να επιβιώσει σε ευτροφικές συνθήκες όπου άλλα είδη δεν μπορούν. Ένα παράδειγμα είναι ο κόλπος της Ελευσίνας, όπου ο συνδυασμός των ευτροφικών νερών και των αγωγών λυμάτων που καταλήγουν στον κόλπο, παρέχουν στις μέδουσες υψηλά ποσοστά οργανικών και ανόργανων ουσιών, στηρίζοντας έτσι ένα ασυνήθιστα μεγάλο πληθυσμό Αουρέλιας.

Medusa Wallpaper

16 χαρακτηριστικά που καθιστούν τις μέδουσες ως ένα πλάσμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής

1. Οι μέδουσες υπήρχαν ακόμα και πριν υπάρξουν δεινόσαυροι στη Γη.

2. Η μεγαλύτερη μέδουσα που έχει βρεθεί ποτέ είχε διάμετρο 2,5 μέτρα και τα πόδια της είχαν μήκος όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου!

3. Ακόμα και μια άψυχη μέδουσα έχει τη δυνατότητα να τσιμπήσει.

4. Το τσίμπημα της μέδουσας μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ενός προσώπου μέσα σε 3 λεπτά.

5. Υπάρχουν περίπου τετρακόσιες περιοχές νεκρών ζωνών στους ωκεανούς του κόσμου, όπου μόνο οι μέδουσες μπορούν να επιβιώσουν και καμία άλλη μορφή ζωής.

6. Μια και μόνο μέδουσα μπορεί να απελευθερώσει γύρω στα 45.000 αυγά κάθε μέρα!.

7. Οι μέδουσες δεν έχουν βράγχια, έτσι τεχνικά δεν είναι ψάρια.

8. Οι μέδουσες είναι χωρίς εγκέφαλο, χωρίς αναπνευστικό σύστημα, δεν έχουν κυκλοφορικό σύστημα, ούτε καν σύστημα απέκκρισης. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούν το στόμα για την απομάκρυνση των αποβλήτων.

9. Η ανάπτυξη μιας μέδουσας δεν σταματά ΠΟΤΕ.

b.800.600.0.0.stories.iatrika.medousa310. Οι μέδουσες αναπνέουν μέσω του δέρματος τους.

11. Το όνομα της μεγαλύτερης μέδουσας είναι “Lions Mame” (Χαίτη Λιονταριού).

12. Οι μέδουσες έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται τόσο με την σεξουαλική επαφή, όσο και χωρίς. Είτε πρόκειται για αρσενικές ή θηλυκές μέδουσες, και οι δυο είναι σε θέση να αναπτύξουν σπερματοζωάρια στο στομάχι τους, μέσα σε ειδική θήκη.

13. Τα αυγά τους περνάνε από το στομάχι τους και βγαίνουν από το στόμα. Μόνο τα αυγά που κολλάνε στο στόμα της θηλυκής μέδουσας γονιμοποιούνται.

14. Η ποσότητα δηλητηρίου που βρίσκεται σε μια “Box Jellyfish” είναι ικανή να σκοτώσει 60 άτομα.

15. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τις μέδουσες κάθε χρόνο, παρά από τους καρχαρίες.

16. Οι βροχερές περίοδοι μειώνουν τον πληθυσμό των μεδουσών επειδή οι μέδουσες μπορούν να επιζήσουν μόνο σε αλμυρό νερό.

white with red jelly fish medusa


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.