- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πόσο κινδυνεύετε από την ακτινοβολία που εκπέμπεται στην περιοχή σας; Νέα εφαρμογή σας ενημερώνει

Μεγάλος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο και για το γεγονός, ότι κανείς θα πρέπει να αποφεύγει να ζει σε περιοχές που τα ποσοστά αυτής είναι εξαιρετικά αυξημένα, καθώς μπορεί έτσι να βάζει την υγεία την δική του και των παιδιών του σε κίνδυνο. Τι κίνδυνο;

Σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε προ τριετίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών πάνω στο θέμα των  αρνητικών συμπτωμάτων στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP (National Toxicology Program) που δημοσιεύτηκαν το 2016, τα οποία αναφέρουν αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα, αλλά και αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και μεγάλη άνοδο του αυτισμού, ως πιθανή επίπτωση. Στην ίδια ομιλία συζητήθηκε η πρωτοβουλία αρκετών κρατών να μειώσουν δραστικά τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας (Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία), αλλά και να εξετάσουν τις επιπτώσεις από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτής μίλησε τότε και ο καθηγητής Ραδιοβιολογίας, τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ κ. Λουκάς Μαργαρίτης, ο οποίος είπε ότι: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».

Πώς θα καταλάβουμε πόσο κινδυνεύουμε

Απάντηση σε αυτό υπόσχεται να δώσει η ολοκαίνουργια εφαρμογή «e-κεραίες [2]» για κινητά τηλέφωνα, tablets και άλλες συσκευές που δημιούργησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία θα μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που γίνονται στις κεραίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών κ.λ.π.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Χουσιάδας, πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας: “Πρόκειται για μια εφαρμογή που κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν, ώστε να μπορεί να δει πόσες κεραίες υπάρχουν συνολικά στην περιοχή που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ή την περιοχή που τον ενδιαφέρει.”

Μπορεί, επίσης, να δει τις μετρήσεις που έχουν γίνει στις κεραίες αυτές από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ ανά διαστήματα θα προστίθενται και νέες μετρήσεις.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαγράμματα, στα οποία γίνεται αυτομάτως και η σύγκριση με τα ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης. Επίσης, περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό, σημεία μετρήσεων και ειδικότερες πληροφορίες για κάθε κεραία, που είναι επίσης διαθέσιμα στους χρήστες.

Επίσης, μπορείτε να δείτε μετρήσεις και για άλλη περιοχή της επιλογής σας, μετακινώντας την «πινέζα» και κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη ή συμπληρώνοντας στη φόρμα αναζήτησης την Περιφέρεια, την Περιφερειακή ενότητα και τον Δήμο ή τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής που τον ενδιαφέρει.

Κατεβάστε, λοιπόν, άμεσα την εφαρμογή «e-κεραίες [2]» και… λάβετε τα μέτρα σας, για το καλό της υγείας σας!