Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Το παιδί μου έχει υπερβάλλον βάρος λόγω μυών και βαρύ σκελετού. Eίναι ανησυχητικό;

Το παιδί μου έχει υπερβάλλον βάρος λόγω μυών και βαρύ σκελετού. Eίναι ανησυχητικό;

Πράγματι αυτό μπορεί να ισχύει αν το παιδί σας είναι μυώδες και αθλείται συστηματικά, αλλά μερικοί από τους υποτιθέμενους μύες μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι λίπος εξηγεί η Χριστίνα Αγγέλη Διατροφολόγος Χημικός Βιοχημικός

Ο ΔΜΣ δεν εκτιμά το ποσοστό σωματικού λίπους και το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από μία μέτρηση του σωματικού λίπους. Αρκετές τεχνικές είναι διαθέσιμες για το σκοπό αυτό σε σύγκριση με το ΔΜΣ. Περιλαμβάνονται η μέτρηση του πάχους των δερματοπτυχών, η υποβρύχια ζύγιση και η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, καθώς και άλλες.

Μία τεχνική που δεν απαιτεί δειγματοληψία είναι συνηθισμένη και εύκολη στη χρήση είναι η μέτρηση των δερματοπτυχών. Σε αυτή, μετράμε το πάχος του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος ( π.χ στο τρικέφαλο και στο δικέφαλο μυ του βραχίονα, στους κοιλιακούς μύες, στον μηρό, και στον γαστροκνήμιο μύ του ποδιού) με ειδικό όργανο, το δερματοπτυχόμετρο. Τσιμπάμε το δέρμα σε διπλή πτύχωση που να περιλαμβάνει και το υποδόριο λίπος (λιπώδης ιστός) αλλά όχι τον μυ καθεαυτό. Το πάχος μετράται τοπικά στο κάθε σημείο. Την μέτρηση αυτή δεν κάνουν οι παιδίατροι επειδή για την πραγματοποίηση της απαιτούνται ειδικά δερματοπτυχόμετρα που πρέπει να διατηρούνται βαθμονομημένα ούτως ώστε να υπάρχει επαναληψιμότητα και αξιοπιστία στη μέθοδο. Αυτοί, όμως, μπορούν να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό για την παχυσαρκία ή ειδικό διατροφής για να την κάνετε.

Αν μετά την μέτρηση ο γιος σας εξακολουθεί να εμφανίζει ένα φυσιολογικό και αποδεκτό επίπεδο λίπους σώματος, μπορεί να μην αντιμετωπιζει θέμα υπερβάλλοντος βάρους και παχυασαρκίας. Αν ο ΔΜΣ του και το λίπος σώματος κυμαίνονται σε ψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα, ωστόσο, τότε δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα παραπανίσια κιλά οφείλονται στο «βαρύ σκελετό» κα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.