Αρχική Infokids Υγεία Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη πρόληψη του Ιού του Δυτικού Νείλου σε ζώα και ανθρώπους

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη πρόληψη του Ιού του Δυτικού Νείλου σε ζώα και ανθρώπους

Κάθε χρόνο καταγράφεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, με την πλειονότητα αυτών να είναι ασυμπτωματικά, ενώ περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό από ανθρώπους και ίππους που θα μολυνθούν, μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, π.χ εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

kounoupia-660_1

Πιο συγκεκριμένα, από το 2010 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν στη χώρα μας 4 διαδοχικές επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, με μοιραία κατάληξη ορισμένων εξ αυτών, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν κρούσματα εγκεφαλίτιδας σε ίππους, εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό.

Κατά τη διάρκεια του 5ου Forum Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ, με θέμα: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα: επίπτωση της λοίμωξης σε ίππους, αντιμετώπιση και πρόληψη», καθώς πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο, που προσβάλλει ζώα (πτηνά και ίππους) και ανθρώπους και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.
Στην εισήγηση τονίστηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής πρακτικών καταπολέμησης κουνουπιών 2,5 μήνες πριν από την έναρξη των κρουσμάτων σε ανθρώπους και ίππους. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη στους ίππους, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την επιστημονική μελέτη που υλοποιείται στη χώρα μας την τελευταία τριετία με τη συνεργασία της Ζoetis Hellas SA, με στόχο την αξιολόγηση ενός αδρανοποιημένου εμβολίου κατά του ιού. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία σε ίππους, έναντι φυσικών λοιμώξεων από στελέχη του εξελικτικού κλάδου 2 του ιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις επιδημίες στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία των ίππων και επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα δεδομένα και για τη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

  • Kυρίως με τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι

(συνήθως το “κοινό” κουνούπι του γένους Culex)

  •  Δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο
  •  Δεν μεταδίδεται μέσω συνήθους κοινωνικής επαφής
  •  Πιο σπάνια με: - μετάγγιση αίματος

- μεταμόσχευση οργάνων
- από τη μήτρα στο έμβρυο

Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν: 

- οι ηλικιωμένοι

- όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, π.χ.:

- ανοσοκατασταλμένοι
- νεφροπαθείς
- καρκινοπαθείς
- διαβητικοί
- με καρδιαγγειακά νοσήματα
- με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, π.χ. άνοια
- με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα:
- για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών
- για να μειώνουμε τις εστίες που αποθέτουν
τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.