Αρχική Χριστουγεννιάτικος Οδηγός Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε στα παιδιά χριστουγεννιάτικα παραμύθια και να τους εντρυφούμε στον μύθο του Άγιου Βασίλη;

Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε στα παιδιά χριστουγεννιάτικα παραμύθια και να τους εντρυφούμε στον μύθο του Άγιου Βασίλη;

Τα παιδικά παραμύθια οφείλουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του παιδιού ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών, όπου οι υλικές προκλήσεις εύκολα τα αποσπούν και τα αποσυνδέουν από την αξία τους.

Μέσα από τις στρωτές ιστορίες των χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, το παιδί εμβαθύνει σε σημαντικές ανθρώπινες έννοιες και αξίες όπως είναι π.χ. η έννοια του καλού και του κακού. Παράλληλα έρχεται σε μια πρώτη επαφή με οικουμενικές υπαρξιακές «αγωνίες» όπως είναι η ζωή και ο θάνατος, η ευθύνη, η αρχή και το τέλος κ.ο.κ.
Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια προσφέρουν τη δυνατότητα σε παιδί και γονιό να έρθουν πιο κοντά μέσα από αυτό το ποιοτικό μοίρασμα. Το παιδί αφήνεται με τη σκέψη και τη φαντασία του μέσα στην πλοκή, ταυτίζεται ή όχι με τους πρωταγωνιστές και ελεύθερα εκφράζει τις ενδόμυχες προσωπικές του αγωνίες ή ανασφάλειες. Εκεί ο γονιός μπορεί να του απαντήσει και να το ανακουφίσει.
Αναφορικά με τη γνωστική εξέλιξη του παιδιού, ένα παραμύθι το βοηθά να διαχωρίζει το πραγματικό από το μεταφορικό και από το συμβολικό. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει και ωριμάζει η δυνατότητά του να σκέφτεται αφαιρετικά.
1625949_634917514659557500Το σύμβολο του Αγιου Βασίλη, όντας η προσωποποίηση της αγάπης και του «καλού», βοηθά ως πρότυπο το παιδί να επεξεργαστεί και να εξοικειωθεί με σημαντικές ηθικές αξίες όπως είναι οι αρετές της γενναιοδωρίας, της προσφοράς, της καλοσύνης, της ευγένειας κ.ο.κ.
Μέχρι ποια ηλικία οφείλουν οι γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους χριστουγεννιάτικα παραμύθια και να συντηρούν τους χριστουγεννιάτικους μύθους;
13813_cover:Layout 1Μέχρι να αντιληφθούν ότι το παιδί θέλει και είναι έτοιμο να καταρρίψει τους χριστουγεννιάτικους μύθους. Το παιδί θα καθοδηγήσει τον γονιό στον δρόμο αυτόν. Τα παραμύθια, ιδίως από την γ Δημοτικού και έπειτα, το παιδί μπορεί να τα διαβάζει μόνο του το βράδυ στο κρεββάτι του προτού κοιμηθεί χωρίς την παρουσία του γονιού.
Κάποιοι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους αναπτύσσει μια δυσκολία να αποσυνδεθεί συναισθηματικά από τους χριστουγεννιάτικους μύθους, παρότι ωριμάζει και αναπτύσσεται φυσιολογικά σε άλλους τομείς της ζωής του.
Τότε θα πρέπει να μιλήσουν μαζί του και να εντοπίσουν ποια ανάγκη καλύπτει η σύνδεση αυτή και να ψάξουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να του την καλύψουν.
Μυρσίνη Κωστοπούλου
ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια (PhD)
,myrsini.kostopoulou@gmail.com

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.