Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Πόσο σημαντικό είναι το μπουσούλημα για την ανάπτυξη του μωρού;

Πόσο σημαντικό είναι το μπουσούλημα για την ανάπτυξη του μωρού;

baby_crawling-2560x1600Όλοι οι γονείς -όπως είναι φυσικό- ενθουσιάζονται όταν το παιδί τους κάνει τα πρώτα του βήματα. Όμως, όλη αυτή η αγωνία μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα οφέλη που έχει το μπουσούλημα για το μωρό. Πράγματι, τα μωρά ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους προσπαθώντας να περπατήσουν ενώ συγχρόνως αναπτύσσουν τις κινητικές τους ικανότητες.

Οι αναπτυξιολόγοι επισημαίνουν πληθώρα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αισθητηριακής ολοκλήρωσης των παιδιών. Επιπλέον, υπάρχουν γνωστικά οφέλη που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Όταν τα μωρά σέρνονται έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται και να διαχειριστούν τα αντικείμενα μέσα σε αυτό. Αυτό το είδος της ελεγχόμενης ανακάλυψης είναι η ουσία της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα μωρά που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο μπουσούλημα είναι πιο ικανά να συλλέξουν πληροφορίες από τα αντικείμενα γύρω τους και επομένως, είναι πιο προχωρημένα σε μεγαλύτερη ηλικία από την άποψη της γνωστικής ανάπτυξης. Τα μωρά εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους -η αφή είναι ιδιαίτερα σημαντική- προκειμένου να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να ερμηνεύσουν οποιαδήποτε αφηρημένη έννοια.

Για παράδειγμα, τα μωρά που έχουν εμπειρία στο χειρισμό τρισδιάστατων αντικειμένων θα είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αργότερα στη ζωή τους ότι ορισμένα αντικείμενα έχουν τρεις διαστάσεις. Έτσι, με τις κινήσεις των ματιών τους θα συνεχίσουν να αναζητούν τις κρυφές διαστάσεις, τις οποίες άλλα μωρά δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν.

Ποιο είναι, λοιπόν, το ηθικό δίδαγμα από όλα τα παραπάνω; Δεν χρειάζεται να πιέζετε το μωρό σας να περπατήσει, ενώ εκείνο προτιμά να συνεχίσει να σέρνεται. Τα μωρά περπατούν όταν είναι έτοιμα. Άλλα πιο νωρίς, άλλα πιο αργά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε το μωρό να εξερευνήσει, εξασφαλίζοντας ότι τα αντικείμενα γύρω του είναι ασφαλή. Πραγματικά, είναι πολύ συγκεκριμένος ο λόγος για τον οποίο τα μωρά προορίζονται να σέρνονται πριν δοκιμάσουν να περπατήσουν.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.