Αρχική Infokids Υγεία Πόσο συχνά μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί;

Πόσο συχνά μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί;

o-SICK-CHILD-facebookΤο ερώτημα που τίθεται από τους γονείς είναι πόσες φορές τον χρόνο «δικαιούται» ένα παιδί να αρρωστήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του. Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί 1-3 ετών μπορεί να αρρωστήσει έως και 8-10 φορές τον χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παθολογικό απαντούν οι  Ευφημία Παπαδοπούλου-Αλατάκη, λέκτορας Παιδιατρικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, και η Σοφία Σ. Σπανού, επιστημονική συνεργάτιδα Δ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης . Από 4-8 ετών μπορεί να αρρωστήσει 6-8 φορές τον χρόνο. Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία αν οι λοιμώξεις που παρουσιάζει υποχωρούν εύκολα, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης. Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι μια ενδεχόμενη απόκλιση από τα παραπάνω δεδομένα δεν σημαίνει ότι υφίσταται κάποιο παθολογικό αίτιο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Όταν το παιδί παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω στοιχεία:

πάνω από 8 νέες ωτίτιδες ανά έτος.
πάνω από 2 πνευμονίες ανά έτος.
πάνω από 2 παραρινοκολπίτιδες ανά έτος.
πάνω από 2 μήνες αντιβιοτική θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα.
στασιμότητα σωματικής ανάπτυξης.
αποστήματα δέρματος.
επίμονο εξάνθημα στο στόμα ή στο δέρμα.
ανάγκη για ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη.
πάνω από 2 εν τω βάθει λοιμώξεις.
ιστορικό ανοσοανεπάρκειας στην οικογένεια.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να αναζητήσουν την πιθανή αιτία των συχνών λοιμώξεων του παιδιού τους. Oι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν συμβουλή και εξειδικευμένο έλεγχο αν το παιδί παρουσιάζει διάφορες λοιμώξεις, όπως αποστήματα σε εσωτερικά όργανα από σπάνια μικρόβια ή μύκητες, ή αν αρρωσταίνει από βαριές και επίμονες λοιμώξεις, οι οποίες χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Πολύ σπάνια πίσω από αυτές τις καταστάσεις είναι δυνατόν να κρύβεται μια ομάδα συγγενών νοσημάτων, τα οποία ονομάζονται πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φροντίσω το άρρωστο παιδί στο σπίτι;

5 μυστικά για να μην αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά σας

Ο πυρετός είναι φίλος μας!

9 πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν το παιδί έχει πυρετό

Πώς να μειώσετε τον πυρετό του παιδιού σας χωρίς αντιπυρετικά φάρμακα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.