Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Πόσο βοηθάει το καλοκαίρι τα παιδιά και την οικογένεια…

Πόσο βοηθάει το καλοκαίρι τα παιδιά και την οικογένεια…

vacations
Και ποιος δεν περιμένει το καλοκαίρι. Όχι οποιοδήποτε καλοκαίρι, αλλά το ελληνικό καλοκαίρι.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ευτυχώς μας παρέχει πάρα πολλές επιλογές σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχαγωγία των παιδιών. Οργανώστε από νωρίς δραστηριότητες, είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε με σύντομες εξορμήσεις, οι οποίες θα κάνουν τα παιδιά σας να νιώσουν όμορφα αλλά και να μάθουν και να γνωρίσουν νέες εμπειρίες.

Αν είστε από τους τυχερούς και έχετε κάποιο εξοχικόμ προσπαθήστε (αν δεν το κάνει από μόνο του) να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει ένα καινούργιο κοινωνικό περίγυρο στο μέρος που βρίσκεστε. Αυτό συμβαίνει πιο εύκολα μετά το τρίτο έτος και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται πιο ισχυρό το δέσιμό του με το χώρο αλλά και με τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Όλοι μας θυμόμαστε με πολλή αγάπη τις παιδικές μας διακοπές, ειδικά σε μέρη που υπάρχει και κάποια σχετική οικειότητα (χωριό, εξοχικό, σπίτια συγγενών). Αυτές οι εμπειρίες θα μείνουν αξέχαστες στο παιδί σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς σήμερα.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν όμως πολύ οι γονείς είναι η χαλαρότητα που επέρχεται σε αυτά τα μέρη. Χρειάζεται προσοχή σε όλα τα επίπεδα. Επειδή βρισκόμαστε σε οικείο περιβάλλον νομίζουμε ότι εκλείπουν και οι διάφοροι κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά μας. Καταρχάς θα πρέπει να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του παιδιού από τον ήλιο (αντηλιακή κρέμα, καπέλο, κατανάλωση υγρών, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ειδικά τις «κακές» ώρες).

Από εκεί και πέρα θα πρέπει πάντα να έχετε το νου σας αυτά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια. Είναι πολύ εύκολο ό,τι χτίζατε έναν ολόκληρο χειμώνα να γκρεμιστεί μέσα σε δέκα μέρες. Είναι καλό να χαλαρώνουμε όλοι στις διακοπές αλλά οι υπερβολές δεν κάνουν καλό. Διατροφικές συνήθειες που αλλάζουν εντελώς είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, απόλυτη ελευθερία και καθόλου εποπτεία ειδικά σε χώρους που το παιδί δεν γνωρίζει, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, και καλό θα είναι αφού το παιδί σας θα έρθει σε επαφή με τη θάλασσα να έχει αποκτήσει μια σχετική  εκπαίδευση, είτε από εσάς είτε από κάποιον πιο ειδικό.

Ομαλά και με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει στο παιδί άγχος και φόβο για το νερό. Ακόμη και τότε όμως είναι καλό να έχετε το νου σας μέχρι να είστε σίγουροι ότι μετά από μερικά χρόνια θα ξέρει να κολυμπά καλά.  Το καλοκαίρι τα παιδιά βελτιώνουν κατά πολύ την κοινωνικότητά τους και την επαφή τους με άλλα παιδιά, αν έχετε μια σχετική εποπτεία σε όλη αυτή τη διαδικασία θα καταφέρετε να αποφύγετε πιθανά προβλήματα που θα φόβιζαν το παιδί σας, και χρόνο με το χρόνο θα του παραχωρείτε αυτό που εσείς εκτιμάτε βάσει της ηλικίας του αλλά και της γενικότερης ανάπτυξής του.

Χαρείτε λοιπόν τις διακοπές και το καλοκαίρι επενδύοντας ταυτόχρονα και στην εκπαίδευση του παιδιού σας, αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια. Αυτό θα σας δέσει περισσότερο μαζί του αλλά θα το βοηθήσετε να ανακαλύψει με σωστό τρόπο όλες αυτές τις νέες εμπειρίες.
Θα πρέπει να θυμάστε πάντα πως ακόμη και στις διακοπές το «μέτρο» είναι απαραίτητο για την αποφυγή πολλών προβλημάτων.

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.