Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Πότε αλλάζουν χρώμα τα μάτια των μωρών;

Πότε αλλάζουν χρώμα τα μάτια των μωρών;

babyΕκτός από τις βασικές ερωτήσεις σχετικά με το πότε θα αρχίσει το μωρό να στέκεται μόνο του ή πότε θα περπατήσει, πολλοί γονείς συνηθίζουν να ρωτούν τον παιδίατρο σχετικά με το χρώμα των ματιών του παιδιού.

Τα ανοιχτόχρωμα μάτια του θα παραμείνουν ίδια ή θα σκουρύνουν μεγαλώνοντας; Κι αν ναι, πότε και γιατί θα συμβεί αυτό; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πότε πρόκειται να εμφανιστεί το πραγματικό χρώμα ματιών του μωρού σας.

Πότε αλλάζουν χρώμα;

Συνήθως, οι γονείς βλέπουν τη μεγαλύτερη αλλαγή κατά τους πρώτους 6-9 μήνες της ζωής του μωρού. Για αρκετές εβδομάδες μέχρι και μήνες θα μπορείτε να παρατηρήσετε τα μάτια του μωρού σας να γίνονται πιο σκούρα. Ωστόσο, μέχρι τους 12 μήνες τα περισσότερα μωρά αποκτούν το μόνιμο χρώμα των ματιών τους, αν και ο Dr. Fredrick υποστηρίζει ότι σε ορισμένα παιδιά το χρώμα μπορεί να αλλάξει μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, φαινόμενο το οποίο βέβαια είναι πιο σπάνιο.

Lovely-Little-Baby-BoyΓιατί αλλάζουν χρώμα;

Όταν τα μωρά γεννιούνται, ιδιαίτερα εκείνα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια εξαιτίας της μικρής ποσότητας μελανίνης που διαθέτουν. Η μελανίνη είναι η ουσία εκείνη που δίνει χρώμα στα μάτια, το δέρμα και τα μαλλιά. Η ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα, στο χρωματιστό δηλαδή μέρος του ματιού, καθορίζει το χρώμα των ματιών ενός ατόμου, όπως αναφέρει ο παιδοφθαλμίατρος Dr. Douglas Fredrick.

Η γενετική καθορίζει την ποσότητα της μελανίνης στον οργανισμό του ατόμου. Το DNA που λαμβάνει το μωρό από εσάς και το σύντροφό σας καθορίζει εάν τα μάτια του θα είναι μπλε, καφέ, πράσινα ή άλλο χρώμα. Έτσι, ενώ μπορεί να γεννηθεί με μπλε μάτια (τα μάτια συνήθως δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες μελανίνης όσο το μωρό είναι μέσα στη μήτρα), μετά τον τοκετό το φως θα ενισχύσει την παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι ο λόγος που το χρώμα των ματιών μπορεί να σκουρύνει ή να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν πολλαπλά γονίδια στον οργανισμό που συμβάλλουν στο χρώμα των ματιών, σύμφωνα με τον Dr. Fredrick. Ακόμα κι αν οι γονείς έχουν και οι δύο καστανά μάτια, είναι πολύ πιθανό το μωρό να γεννηθεί με μπλε αυτά, εάν οι γονείς έχουν τα γονίδια για το μπλε χρώμα των ματιών κάπου στο γενετικό υλικό τους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, φυσικά! Το χρώμα των ματιών του μωρού δεν εξαρτάται μόνο από το χρώμα των ματιών των γονέων αλλά και των παππούδων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.