«Ποτέ δεν του αγόρασα ρούχα. Φοβόμουν…» – Η ιστορία βρέφους 23 ημερών που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς

268ED08100000578-0-image-a-1_1426149943096Ένα μωράκι που ανέπτυξε σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά του ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στη μήτρα, υποβλήθηκε σε μια σωτήρια μεταμόσχευση καρδιάς σε ηλικία μόλις 23 ημερών. Οι γιατροί ενημέρωσαν τους ανήσυχους γονείς ότι ο μικρός Dravyn Johnson από το Orange County στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, αφού γεννήθηκε με μισή καρδιά.

Πιο συγκεκριμένα, η δεξιά πλευρά του οργάνου που είναι απαραίτητη για την παροχή του αίματος στους πνεύμονες, δεν είχε σχηματιστεί πλήρως και η μόνη ελπίδα για να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή ήταν η μεταμόσχευση. Με τον μέσο όρο αναμονής στη λίστα των ασθενών για μεταμόσχευση καρδιάς να είναι έξι μήνες, οι πιθανότητες του μωρού ήταν τόσο ελάχιστες που οι γονείς έμειναν έκπληκτοι όταν τους κάλεσαν ύστερα από μόλις δύο ημέρες αναμονής.

Η μητέρα του νεογέννητου, Nicole Eggleton, η οποία ήταν 22 εβδομάδων έγκυος όταν έμαθε για την κατάστασή του, αναφέρει ότι πέρασε το υπόλοιπο διάστημα της εγκυμοσύνης μέσα στο φόβο: «Ποτέ δεν του αγόρασα ρούχα. Ποτέ δεν έκανα σχέδια. Ήμουν φοβισμένη».

Οι γιατροί αρχικά σκέφτηκαν ότι το πρόβλημα στην καρδιά του θα μπορούσε να διορθωθεί με μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όμως, όταν γεννήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακάλυψαν ότι είχε μόνο μία στεφανιαία αρτηρία αντί για δύο και κατέληξαν ότι η χειρουργική επέμβαση θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Mattel του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε ηλικία μόλις πέντε ημερών, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η μόνη ελπίδα για επιβίωση ήταν μια επείγουσα μεταμόσχευση καρδιάς.

Εντός δύο ημερών βρέθηκε ο κατάλληλος δότης και η διαδικασία ήταν σε θέση να προχωρήσει. Ο μικρός Dravyn έγινε ο δεύτερος νεότερος παραλήπτης καρδιάς στο νοσοκομείο, μετά από ένα νεογέννητο 16 ημερών που υποβλήθηκε σε μεταμοσχευμένη το 1994. Στις πρώτες πέντε εβδομάδες της ζωής του, το χαριτωμένο αγοράκι ήταν αρκετά καλά για να επιστρέψει στο σπίτι και να γνωρίσει τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του. Ωστόσο, χρειάζεται να ακολουθήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι θεράποντες ιατροί του υπολογίζουν ότι η νέα καρδιά θα διαρκέσει έως και τα 20 χρόνια του πριν χρειαστεί άλλη μεταμόσχευση.