Αρχική Quiz Πότε εξαφανίστηκε η Μόνα Λίζα; Γιατί συνελήφθη ο Πικάσο;

Πότε εξαφανίστηκε η Μόνα Λίζα; Γιατί συνελήφθη ο Πικάσο;

tdy_kos_monalisa_130809-702x336

Η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα είναι ο διασημότερος πίνακας του ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αγοράσθηκε από τον Γάλλο ηγεμόνα Φραγκίσκο Α', φιλοξενήθηκε στο ανάκτορο των Βερσαλιών από τον Λουδοβίκο τον 14ο, ενώ κόσμησε την κρεβατοκάμαρα του Μεγάλου Ναπολέοντα!

 Από το 1804 εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Ήταν σοκαριστικό το νέο της κλοπής του διάσημου πίνακα. Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου.

21 Αυγούστου 1911

Το περιστατικό αποκαλύφθηκε από τον ζωγράφο Λουί Μπερού, που συνήθιζε να ζωγραφίζει αντίγραφα της Τζοκόντα. Παρατήρησε με έκπληξη ότι ο πίνακας απουσίαζε από τη θέση του.

Στην αρχή υπέθεσαν ότι ο πίνακας είχε πάρει για συντήρηση, όμως στη συνέχεια κατάλαβαν τι έχει συμβεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός, οι πόρτες του Μουσείου έκλεισαν, ακόμα και τα σύνορα της Γαλλίας!

Η κλοπή είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα ον διευθυντής του Λούβρου Τεοφίλ Ομόλ, ο οποίος πριν από λίγους μήνες υποστήριζε ότι κανείς δεν μπορεί να κλέψει τη Μόνα Λίζα από το Μουσείο του.

Όταν το μουσείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του - στις 29 Αυγούστου- οι Γάλλοι έκλαιγαν στη θέα του κενού πίνακα.

Ο Πάμπλο Πικάσο συνελήφθη σαν ύποπτος για την κλοπή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.

Vincenzo_Peruggia

Οι κλέφτες επικηρύχτηκαν αλλά για 2 χρόνια δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο τους.

Δυο χρόνια αργότερα συλλαμβάνετε ο ιταλός Λεονάρντο Βιτσέντσο, που προσπάθησε να «χαρίσει» τη Μόνα Λίζα στην Ιταλία έναντι αμοιβής!

Η κοινή γνώμη θεώρησε την πράξη του πατριωτική, επειδή ο σκοπός του ήταν να φέρει τη Μόνα Λίζα στην πατρίδα της. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε λίγους μήνες φυλάκιση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.