Αρχική Quiz Πότε εξημερώθηκαν οι σκύλοι;

Πότε εξημερώθηκαν οι σκύλοι;

using_service_dogs_to_help_kids_with_autism_spectrum_disorder_0Η εξημέρωση του σκύλου άρχισε πολύ νωρίτερα από αυτό που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή πριν από περισσότερα από 27.000 χρόνια, έδειξε η γενετική ανάλυση τμήματος της σιαγώνας ενός αρχαίου λυκόσκυλου της Σιβηρίας το οποίο έζησε πριν από 35.000 χρόνια.Ως εκ τούτου οι άνθρωποι εκτιμάται ότι εξημέρωσαν τον σκύλο πριν από 27.000 με 40.000 χρόνια, υπολογίζουν οι Σουηδοί ερευνητές που έκαναν την ανάλυση αυτή, οι οποίοι δημοσίευσαν χθες τα αποτελέσματά της στην επιθεώρηση Current Biology.

Προηγούμενοι υπολογισμοί που στηρίζονταν επίσης σε αναλύσεις DNA έδειχναν ότι οι κοινοί πρόγονοι των σύγχρονων σκύλων είχαν διαφοροποιηθεί από τους λύκους το πλείστον 16.000 χρόνια μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Αυτή η γενετική ανάλυση που έγινε σε τμήμα σιαγώνας, η χρονολόγηση της οποίας έγινε με την μέθοδο του άνθρακα και έδειξε ότι είναι 35.000 ετών, αποκαλύπτει ότι αυτό το λυκόσκυλο του Ταϊμίρ εκπροσωπεί τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των σύγχρονων λύκων και σκύλων.Επομένως "οι σκύλοι μπορεί να είχαν εξημερωθεί πολύ πιο νωρίς από αυτό που πιστεύουμε εν γένει", αποκαλύπτει ο Λαβ Ντάλεν, του σουηδικού μουσείου σύγχρονης ιστορίας, ο οποίος ήταν και ένας από τους κύριους παράγοντες της έρευνας αυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο "η μόνη άλλη εξήγηση θα ήταν να έχει προκληθεί μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ δύο πληθυσμών λύκων εκείνη την περίοδο και από τον έναν από αυτούς να γεννήθηκε όλη η ράτσα των σύγχρονων λύκων", εξηγεί ο επιστήμονας.Ωστόσο, προσθέτει, η τελευταία αυτή υπόθεση είναι λιγότερο πιθανή καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την εξαφάνιση του άλλου πληθυσμού των λύκων στην φύση. Αναλύσεις DNA δείχνουν επίσης ότι τα χάσκι σήμερα στην Σιβηρία και στην Γροιλανδία έχουν έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κοινών γονιδίων με αυτά του αρχαίου αυτού λυκόσκυλου που έζησε πριν από 35.000 χρόνια. Αυτό "έζησε μόνον μερικές χιλιάδες έτη μετά την εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάτερνταλ στην Ευρώπη και την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη και στην Ασία", επισημαίνουν τέλος οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τον άγρυπνο φύλακα της Τζέμα, που την σώζει καθημερινά από την απειλή του διαβήτη

Γιατί τα σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους όταν τους μιλάμε; (βίντεο)

Γιατί οι σκύλοι μας κλέβουν την καρδιά με ένα τους βλέμμα;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.