Πότε γεννήθηκε η μπαγκέτα;

baguette

Μυστικά για το διάσημο ψωμί των Γάλλων!

  • Πρόκειται για στενόμακρη φραντζόλα ψωμί, που αγαπούν οι Γάλλοι.
  • Η ιστορία της είναι περίπου 200 ετών.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, με διάταγμα που υπέγραψε ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, αναγνωρίστηκε από το Γαλλικό κράτος.
  • Έχει ύψος 65 εκατοστά και διάμετρο περίπου 5 εκατ.
  • Η συνταγή και τα συστατικά, καθορίζονται με νόμο.
  • Περιέχει αλεύρι, μαγιά, νερό, και αλάτι.
  • Μπαγκέτα σημαίνει ραβδί.
  • Λέγεται ότι προέρχεται από το ψωμί τύπου Βιέννης, που έφερε στη Γαλλία ο αυστριακός αξιωματικός Άουγκουστ Τσανγκ το 1839, μαζί με το κρουασάν.
  • Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι την μπαγκέτα έφτιαξαν οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα.
  • Οι λόγοι, πρακτικοί: ήταν πιο εύκολη στη μεταφορά, σε σχέση με το καρβέλι.
  • Πρέπει να κόβεται με το χέρι και όχι με μαχαίρι!