Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πότε και πώς εφευρέθηκε το στηθοσκόπιο, ξέρουμε;

Πότε και πώς εφευρέθηκε το στηθοσκόπιο, ξέρουμε;

Για όλα φταίει το πάχος και οι ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες της εποχής. Τον Σεπτέμβρη του 1816 μια στρουμπουλή γυναίκα επισκέφθηκε έναν Γάλλο γιατρό, τον Δρ. Ρενέ Λαενέκ. Ο γιατρός δεν μπορούσε να την ακροαστεί με το γνωστό τρόπο- βάζοντας το αυτί του στο στήθος της γυναίκας!

Έτσι, σκαρφίστηκε ένα αυτοσχέδιο όργανο ακρόασης- κάτι σαν φλάουτο- και με αυτό προσπάθησε να κάνει διάγνωση. «Έμεινα έκπληκτος και ικανοποιημένος», έγραψε, «επειδή μπορούσα να ακούω τον κτύπο της καρδιάς πολύ πιο καθαρά από πριν». Σύντομα μετά από αυτό, έφτιαξε έναν κούφιο κύλινδρο από ξύλο με ένα μικρό χωνί στο ένα άκρο του- το πρώτο στηθοσκόπιο.

ΕΙΚ. 2Ένας χάρτινος κύλινδρος ήταν το πρώτο στηθοσκόπιο!

Πολλοί γιατροί υιοθέτησαν γρήγορα αυτή τη νέα τεχνολογία. Μερικοί αντέδρασαν, αλλά η νέα συσκευή έδωσε στους γιατρούς τη δυνατότητα να κάνουν διάγνωση προβλημάτων της καρδιάς και των πνευμόνων που στο παρελθόν ήταν αδύνατο να διαγνωστούν. Ένα νέο παράθυρο στην αντιμετώπιση των ασθενειών έχει ανοίξει χάρη… στη ντροπαλότητα.

Stethoscope_PinardΣτη συνέχεια ο Λαενέκ κατασκεύασε το πρώτο στηθοσκόπιο, το οποίο ήταν ένας ξύλινος κώνος ανοικτός στις άκρες του! Αργότερα, εξελίχθηκε στο στηθοσκόπιο όπως το ξέρουμε σήμερα!

Σε ευχαριστούμε Ρενέ Λαενέκ!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.