Πότε μια ελιά είναι ύποπτη για μελάνωμα; Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές!

Ο ορισμός μίας ημέρας του έτους ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος έχει μεγάλη σημασία, διότι το μελάνωμα αποτελεί τον κακοηθέστερο καρκίνο του δέρματος. Μεγάλος αριθμός ατόμων χάνει τη ζωή του κάθε χρόνο στη χώρα μας λόγω της ασθένειας αυτής. Ο λόγος για τον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι διότι αφενός ο καρκίνος αυτός σε πρώιμα στάδια μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αφετέρου διότι η διάγνωση είναι εύκολη. Είναι επομένως κρίμα να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από μία πάθηση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί.

Πώς εμφανίζεται το μελάνωμα;

Το μελάνωμα εμφανίζεται ως μία μαύρη συνήθως ελιά, η οποία έχει ακανόνιστα όρια, είναι επίπεδη και μεγαλώνει γρήγορα. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Μπορεί ο σπίλος (ελιά) να είναι άλλου χρώματος, να μην είναι μαύρος και μπορεί να μην είναι επίπεδος αλλά να προεξέχει. Επομένως, δεν είναι εύκολο να κάνει τη διάγνωση κάθε άτομο από μόνο του και χρειάζεται ένας έμπειρος κι ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγος.

Πότε είναι ύποπτος ένας σπίλος;

Ο βασικός κανόνας, που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στο μυαλό του, είναι ότι οποιαδήποτε βλάβη του δέρματος μεταβάλλεται σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος είναι ύποπτη για κακοήθεια. Μια εξέταση στον εξειδικευμένο γιατρό είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλοι λόγοι για να αφαιρεθεί ένας σπίλος είναι όταν βρίσκεται σε περιοχές όπου τραυματίζεται (π.χ. στη μέση στο σημείο της ζώνης, στο πρόσωπο κατά το ξύρισμα, στο λαιμό από κοσμήματα ή το κολάρο του πουκαμίσου) ή όταν βρίσκεται σε παλάμες ή πέλματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το μέγεθος του σπίλου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr