Αρχική Σχολή Γονέων Πότε να αρχίσω να δίνω χαρτζιλίκι στο παιδί μου;

Πότε να αρχίσω να δίνω χαρτζιλίκι στο παιδί μου;

article-2401122-18E5CDC9000005DC-628_634x415Τις τελευταίες ημέρες σκέφτεστε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι. Αναρωτιέστε εάν είναι έτοιμο να το διαχειριστεί;

Μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε χαρτζιλίκι περίπου στα οκτώ με δέκα χρόνια, δοκιμαστικά στην αρχή, και μετά το καθιερώνετε, συμβουλεύει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – ΣυγγραφέαςΕίναι σημαντικό όμως να του διδάξετε πώς να το διαχειριστεί. Και, φυσικά, να μην πείτε "είναι δικό σου, καν’ το ό,τι θέλεις".

Στην αρχή καταγράψτε μαζί ποιες είναι οι εβδομαδιαίες ανάγκες του και ανάλογα υπολογίστε το ποσό που θα του δώσετε. Όσο μεγαλώνει το παιδί, οι ανάγκες και οι συνήθειές του διαφοροποιούνται, οπότε αναπροσαρμόζεται και το χαρτζιλίκι.

Συχνά, παρατηρούμε ότι το παιδί σπαταλά σε δύο ημέρες το "βδομαδιάτικο" του, οπότε σας ζητά κι άλλα χρήματα κι εσείς συνήθως αναγκάζεστε να του ξαναδώσετε. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δυσκολεύεται στη διαχείριση και πρέπει να το βοηθήσετε. Εξηγήστε του ότι δεν χρειάζεται να κάνει σύγκριση με τα άλλα παιδιά, κυρίως αν αυτά διαθέτουν περισσότερα χρήματα. Προτείνετε του να αποταμιεύει ένα μέρος των χρημάτων που του δίνουν οι συγγενείς ή φίλοι στον κουμπαρά του, ώστε μόλις συγκεντρώσει ένα ποσό να αγοράσει κάτι που επιθυμεί. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του και να μην το σπαταλά.

Πολλοί γονείς, μέχρι πρότινος, πρόβαλλαν στο παιδί τους τη δική τους στερημένη παιδική ηλικία, προσφέροντάς τους ό,τι δεν είχαν εκείνοι. Σήμερα, με την οικονομική κρίση που μας καταδυναστεύει, σταδιακά αλλάζει αυτή η νοοτροπία. Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί σας προτιμά τα δική σας παρέα από όλα τα χρήματα και τα παιχνίδια του κόσμου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.