Αρχική Καλοκαιρινός Οδηγός Επιβίωσης Πότε να μη... βουτάτε στην πισίνα

Πότε να μη... βουτάτε στην πισίνα

Παρ' όλο που ζούμε στη χώρα με τις περισσότερες παραλίες και τα πιο γαλανά νερά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλήγουν να κάνουν τις βουτιές τους σε πισίνα, είτε επειδή την προτιμούν από τη θάλασσα είτε επειδή η κοντινότερη παραλία από το σημείο διαμονής τους είναι χιλιόμετρα μακριά.

Κάθε ιδιοκτήτης πισίνας, ιδιώτης ή επιχείρηση, οφείλει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής: να τη διατηρεί καθαρή και φροντισμένη, ενώ και οι κολυμβητές πρέπει να πράττουν τα δέοντα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος το κολύμπι να γίνεται σε «σκοτεινά» και «ύποπτα» νερά. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ειδικοί κατά τη διάρκεια ελέγχων διαπιστώνουν πλημμελή φροντίδα στις πισίνες κυρίως σε όσες χρησιμοποιούνται δημόσια.

Βέβαια χειρότερα από την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα στην Αμερική. Πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων σε φίλτρα στις δημόσιες πισίνες στις ΗΠΑ έδειξε πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν τα πάνε τόσο καλά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής. Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν κολοβακτηρίδια, όπως το Ε-coli, το οποίο μάλιστα εντοπίστηκε στο 58% των περιπτώσεων, ενώ δεν έλειπαν και άλλου είδους μικρόβια.

Γι' αυτό άλλωστε ο ιδιοκτήτης οφείλει να διατηρεί τα φίλτρα καθαρά και σε επαρκές επίπεδο την ποσότητα χλωρίου και των άλλων απολυμαντικών ουσιών για πισίνες. Οι χρήστες της πισίνας πρέπει να κάνουν ντους πριν μπουν στο νερό, αλλά και κάθε φορά που βουτούν στα δροσερά νερά της. Αν τη χρησιμοποιούν νήπια, καλό είναι να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα, ενώ παιδιά και ενήλικοι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που επισκέπτονται το WC, να μην πίνουν από το νερό της πισίνας και φυσικά να μην κολυμπούν αν έχουν διάρροια.

Δεν κρύβει όμως μόνο το νερό της πισίνας κινδύνους. Μύκητες ακολουθούν «κατά πόδας» όσους περπατούν ξυπόλυτοι σε υγρές επιφάνειες κοινής χρήσεως. Ακόμη και οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν αν περπατήσετε στα αποδυτήρια ή στο χώρο της πισίνας χωρίς υποδήματα.

μπάνιο σε πισίνα

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (είναι διαφορετικού τύπου από αυτούς που προκαλούν κονδυλώματα στις γεννητικές περιοχές) και εκτιμάται ότι εμφανίζονται περίπου στο 10% του πληθυσμού, ποσοστό που εκτινάσσεται στα ύψη στις ομάδες εκείνων που συχνάζουν σε γυμναστήρια, πισίνες και κολυμβητήρια.

Συνεπώς, σε πολύτιμο αξεσουάρ για εκείνους που επιλέγουν πισίνα για τις καλοκαιρινές τους βουτιές αναδεικνύονται οι σαγιονάρες, αφού το ξυπόλυτο περπάτημα είναι απαγορευτικό. Φυσικά, προτιμάτε τις δικές σας παντόφλες και αν τα πόδια σας είναι ξηρά, χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα, γιατί τα αφυδατωμένα και σκασμένα πόδια είναι εκτεθειμένα στις μολύνσεις, ιδιαίτερα αν βρίσκονται αρκετή ώρα στο νερό. Παράλληλα, χρησιμοποιείτε τη δική σας, καθαρή πετσέτα. Αν, ωστόσο, εμφανιστεί μυρμηγκιά, δηλαδή ένα ανώμαλο μικρό σπογγώδες εξόγκωμα, μην το πειράξετε γιατί ο κίνδυνος μεταφοράς της μόλυνσης και σε άλλα σημεία του σώματος είναι αυξημένος, ενώ δεν αποκλείεται να μην πρόκειται καν για μυρμηγκιά αλλά για κάτι άλλο. Απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας δώσει τη λύση και να σας απαλλάξει από τη δυσάρεστη «συντροφιά».

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί επιδημιολόγοι προτείνουν τα πέντε σημεία για να διαπιστώσετε, τουλάχιστον αρχικά, αν η πισίνα που πρόκειται να κολυμπήσετε είναι κατάλληλη. Απλώς βασιστείτε στις αισθήσεις σας. Δείτε αν το νερό είναι καθαρό, διάφανο και γαλάζιο, ακουμπήστε τα πλακάκια για να διαπιστώσετε αν είναι ομαλά και καθαρά, μυρίστε για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές και ακούστε προσεκτικά για να εξακριβώσετε ότι λειτουργεί ο μηχανισμός καθαρισμού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.