Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Πότε πρέπει να γίνεται προληπτικός παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος στα νεογνά;

Πότε πρέπει να γίνεται προληπτικός παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος στα νεογνά;

Η λειτουργία της όρασης είναι μία μαθησιακή διαδικασία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μαθαίνουμε να βλέπουμε, όπως μαθαίνουμε να μιλάμε. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η καθοριστική περίοδος για την ανάπτυξη της όρασης, αίσθησης που τροφοδοτεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το 85% των πληροφοριών από το εξωτερικό περιβάλλον, εκτείνεται μέχρι περίπου το 9ο έτος της ζωής.

Γράφει ο Σταμάτης Γκατζώνης, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών & ΓΑΙΑ

Η ευπλαστότητα όμως του οπτικού συστήματος βαίνει γεωμετρικά μειούμενη, από τη γέννηση μέχρι το 9ο έτος. Κατά συνέπεια, οφθαλμολογικά προβλήματα που επιδρούν στους πρώτους μήνες της ζωής (π.χ. συγγενής καταρράκτης, παραμένον πρωτογενές υαλώδες, ιριδικορικές συμφύσεις, συγγενές γλαύκωμα, κ.ά.), έχουν δραματική επίδραση στην ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας. Είναι καθοριστικής σημασίας ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη της όρασης.

Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα πρέπει να ξεκινά νωρίς. Όλα τα νεογέννητα παιδιά στις προηγμένες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα, υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο για να αποκλεισθούν συγγενείς παθήσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο συγγενής καταρράκτης (συχνότητα 1 στις 400 γεννήσεις) και το συγγενές γλαύκωμα (συχνότητα 1 στις 10000 γεννήσεις), η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (είναι υπεύθυνη για το 25% περίπου των τυφλών παιδιών), αλλά και ποικίλες άλλες συγγενείς οφθαλμικές ανωμαλίες. Παιδιά χωρίς κάποιο αποδεδειγμένο κλινικό πρόβλημα, αλλά με κληρονομικό ιστορικό ή με κάποια ευρήματα που εγείρουν πιθανότητες για υποκείμενη νόσο (π.χ. συγγενής εσωτροπία, συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου, κ.α.), επανελέγχονται γύρω στον 3ο μήνα της ζωής.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις (WHO, ΑΑΟphth, RCOphth), κάθε παιδί θα πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτικό παιδοφθαλμολογικό έλεγχο:

• Στη γέννηση
• Στον 6ο -12ο μήνα και στο 3ο & 5ο έτος της ζωής
• Ετησίως μετά το 6ο έτος

Ο προληπτικός παιδοφθαλμολογικός έλεγχος του νεογνού προσφέρεται στη ΓΑΙΑ και διενεργείται από μια ομάδα 4 εξειδικευμένων παιδοφθαλμιάτρων. Μετά την ενστάλαξη μυδριατικών σταγόνων που προκαλούν διαστολή της κόρης, ελέγχεται η ανατομική ακεραιότητα και μορφολογία των ματιών του νεογνού. Διαθλαστικές ανωμαλίες και στραβισμικές παρεκκλίσεις αξιολογούνται σε επόμενο στάδιο (3ο ή 6ο μήνα). Οι γονείς λαμβάνουν μία φόρμα με αναλυτικά στοιχεία για τα ευρήματα του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, αλλά και για το χρόνο της επόμενης παιδοφθαλμολογικής εκτίμησης. Έτσι, μπορούν να είναι σίγουροι για την ύπαρξη των ιδανικότερων συνθηκών για την ανάπτυξη της όρασης του παιδιού τους, όπως ακριβώς ορίζουν οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.