“Πότε θα λάβουν τα παιδιά το εμβόλιο κατά της Covid;” – Τι απαντούν οι ειδικοί

Μπορεί χθες ο πρωθυπουργός να προανήγγειλε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων, ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να μας ξεγελά σε ό,τι έχει σχέση με την πανδημία, διότι αυτή, καλά κρατεί. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η επιδημιολογική εικόνα είναι ακόμα πολύ εύθραυστη και θα συνεχίσει έτσι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μάη.

Βέβαια, οι εμβολιασμοί των ενηλίκων “τρέχουν” και στη χώρα μας με μια μεγάλη αντεπίθεση να έχει ξεκινήσει, αφού ακόμη και οι πιο νεαρές ηλικίες μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να εγγραφούν στις λίστες διενέργειας του εμβολίου.

Από την άλλη, οι επιστήμονες, δεν σταματούν τις κλινικές δοκιμές νέων εμβολίων, αφού νέες μεταλλάξεις διαρκώς εμφανίζονται, ενώ δεν λείπουν πλέον και οι κλινικές μελέτες σε παιδιά.

Παρακάτω, θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο Covid και τα παιδιά με όλες τις επιστημονικές πληροφορίες να προέρχονται από τη Βρετανία, εκεί όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Το αντι-ιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά με βαριά Covid-19

Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει το εμβόλιο κοροναϊού μέχρι σήμερα, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο να δώσει σε όλους τους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου την πρώτη δόση τους έως τις 31 Ιουλίου. Καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, η προσοχή στρέφεται σταδιακά στο εάν τα παιδιά θα εμβολιαστούν επίσης.

Σύμφωνα με τα Google Trends, η αναζήτηση «Πότε θα λάβουν τα παιδιά το εμβόλιο κατά της Covid;» είναι επί του παρόντος ένας όρος αναζήτησης που ξεχωρίζει δίπλα στα «Μπορούν τα παιδιά να πάρουν το εμβόλιο Covid;», «Είναι ασφαλές για τα παιδιά να λάβουν το εμβόλιο Covid;» και «Υπάρχουν παρενέργειες σε παιδιά που έκαναν το εμβόλιο Covid;».

Ενώ οι αρχικές δοκιμές για το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca επικεντρώθηκαν μόνο σε ενήλικες, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστήριξαν ότι η δεύτερη φάση των δοκιμών τους θα περιελάμβανε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 12 ετών. Από αυτό, θα μπορούσαν να δουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο και αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ηλικιωμένων και παιδιών.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξάγει κλινικές δοκιμές σε παιδιά, ελέγχοντας πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Οι κλινικές μελέτες αυτή τη στιγμή διενεργούνται στο Λονδίνο, το Σαουθάμπτον και το Μπρίστολ σε περίπου 300 παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Παιδιά και εμβόλιο κατά της Covid

“Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να προσφέρει εμβολιασμό σε άτομα άνω των 18 ετών. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα εάν τα παιδιά θα λάβουν εμβόλιο επειδή δεν έχουμε ακόμη δεδομένα από κλινικές δοκιμές για να το υποστηρίξουμε. Ωστόσο, οι παραγωγοί και των 3 εγκεκριμένων εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο (Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca και Moderna) πραγματοποιούν ήδη αυτές τις κλινικές δοκιμές. Εάν αυτές αποδείξουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε παιδιά, είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα εμβολιασμού να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει παιδιά”, λέει Dr Emma Luke, BSc MBBCh MRCP από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα εμβόλιο Covid για παιδιά

“Μόνο με δεδομένα από κλινικές δοκιμές θα γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια COVID είναι ασφαλή για παιδιά. Ωστόσο, έχουμε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή σε ενήλικες και δεν υπάρχει θεωρητικά λόγος για τον οποίο αυτό δεν πρέπει να ισχύει και για τα παιδιά. Πολύ πρώιμα δεδομένα κλινικών μελετών που κυκλοφόρησαν από την Pfizer στα τέλη Μαρτίου 2021 έδειξαν ότι το εμβόλιο τους ήταν 100% αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωματικών μολύνσεων COVID σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, με παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε ενήλικες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν κυκλοφορήσει, δεν έχουν αξιολογηθεί ούτε υπάρχουν επίσημες δημοσιεύσεις, αλλά είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον”, συνεχίζει η Dr Emma Luke.

Οι παρενέργειες

“Μέχρι να έχουμε δεδομένα από κλινικές δοκιμές, δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιες παρενέργειες θα μπορούσαν να περιμένουν τα παιδιά εάν λάβουν ένα εμβόλιο COVID. Γενικά θα περιμέναμε τα παιδιά να παρουσιάσουν παρόμοιες παρενέργειες με τους ενήλικες, οι οποίες για τα εμβόλια COVID είναι πόνος ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση και πόνοι στους μυς ή στις αρθρώσεις.”

Θα έχει ένδειξη για όλα τα παιδιά να πάρουν το εμβόλιο covid;

Η απόφαση σχετικά με το εάν συνιστάται εμβόλιο σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, βασίζεται στην ισορροπία κινδύνου και οφέλους – κίνδυνος του εμβολίου, κίνδυνοι του ίδιου του COVID και οφέλη του εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου από COVID σε παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός. Επομένως, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό των παιδιών είναι ακόμη χαμηλότερος. Όπως έχουμε δει με ενήλικες σε όλη την πανδημία, τα παιδιά με υποκείμενες νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID. Επομένως, η ισορροπία κινδύνου και οφέλους είναι περισσότερο υπέρ του εμβολιασμού και είναι επομένως πιθανό να δοθεί προτεραιότητα σε αυτήν την ομάδα παιδιών.

Πηγή: graziadaily.co.uk