Ακολουθήστε τα χνάρια των γυναικών των Κυκλάδων παίξτε στο ωραιότερο πάρκο και φτιάξτε χειροτεχνίες για το Πάσχα.
Προβολές τριών ταινιών κινουμένων σχεδίων στο DOME του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Κατά την περίοδο των Πασχαλινών Σχολικών Διακοπών, το Πρόγραμμα προβολών θα είναι:
Σαββατοκύριακα
(εκτός του Μ. Σαββάτου 19
και της Κυριακής του Πάσχα 20 Απριλίου 2025,
που είναι αργίες)
10:30: “KALUOKA HINA, ο Mαγεμένος Ύφαλος»
11:30: “Δεινόσαυροι: Mια Ιστορία Επιβίωσης”
12:30: “Kitz the cat’s SuperMoon Adventure”
13:30: “KALUOKA HINA, ο Mαγεμένος Ύφαλος»
………………………………………
Καθημερινές
(Eκτός της Μ. Παρασκευής και της Δευτέρας του Πάσχα,
που είναι αργίες) και ΜONO κατά τη διάρκεια
των Πασχαλινών Σχολικών Διακοπών,
θα πραγματοποιηθούν Προβολές τις εξής καθημερινές:
Μ. Δευτέρα 14, Μ. Τρίτη 15, Μ. Τετάρτη 16,
Μ. Πέμπτη 17 Απριλίου και Τρίτη 22,
Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.
10:30: “KALUOKA HINA, ο Mαγεμένος Ύφαλος»
11:30: “Δεινόσαυροι: Mια Ιστορία Επιβίωσης”
12:30: “Kitz the cat’s SuperMoon Adventure”
13:30: “KALUOKA HINA, ο Mαγεμένος Ύφαλος»
14:30: “Kitz the cat’s SuperMoon Adventure”
Η έκθεση: «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» στο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης μέχρι τις 4 Μαίου. Η έκθεση θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Μουσείο της Θήρας
Η έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», περιγράφει την ιστορία, μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα, φιλοξενώντας 180 μοναδικά αριστουργήματα, από όλα σχεδόν τα μουσεία και τις αρχαιολογικές συλλογές, των νησιών: Αμοργό, Άνδρο, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο, Τήνο και Φολέγανδρο. Tα εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Εκτός από τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση περιλαμβάνει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αλλά και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, σημαντικά Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει τη θέση των γυναικών στις νησιωτικές κοινωνίες, μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες «ανείπωτες» ιστορίες που μας αφηγούνται οι ίδιες, είτε μέσα από τα λόγια τους είτε μέσα από τα υλικά τους κατάλοιπα, σχεδόν πάντα όμως μέσα από τα μάτια των ανδρών της εποχής τους. Φέρνει έτσι στο φως άγνωστους ρόλους των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου και πώς οι ρόλοι αυτοί επηρεάστηκαν από τη νησιωτικότητά τους. Θεότητες και μητέρες, ιέρειες, εταίρες, έμποροι, μαχήτριες, διανοούμενες, θρηνωδοί, μάγισσες, μετανάστριες, πρωταγωνιστούν στην έκθεση. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τις Κυκλαδίτισσες τόσο στον δημόσιο βίο όσο και στην ιδιωτική σφαίρα, στην κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και οικογενειακή ζωή.

Ειδώλια και μεγάλου μεγέθους γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές με νομικά κείμενα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χαρακτικά, χειρόγραφα και εικόνες που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια, συνθέτουν το μωσαΪκό της έκθεσης. Από τα εκθέματα αυτά, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα έκθεσης από μόνα τους, τρία έργα ξεχωρίζουν λόγω μοναδικότητας και μεγέθους: Η κολοσσική Κόρη της Θήρας (2,48 μ. ύψος), ένα από τα ελάχιστα σχεδόν ακέραια αρχαϊκά αγάλματα, η εμβληματική τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης που παρουσιάζει τις «Γυναίκες στο Άδυτο», έργο μοναδικό και μνημειακών διαστάσεων (μήκους σχεδόν 4 μ.), αλλά και το ελληνιστικό άγαλμα της Ελαφηβόλου Αρτέμιδος από τη Δήλο, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται εκτός του νησιού.
Οι εκδρομές στη φύση έχουν σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Αποφορτίζεσαι ενώ ασκείσαι σε ένα φυσικό περιβάλλον, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και ανακαλύπτοντας διαδρομές που δεν γνώριζες.
Πασχαλινή & ανοιξιάτικη διασκέδαση στο Experience Park!
Μοναδικές πασχαλινές και ανοιξιάτικες δραστηριότητες σας περιμένουν στο δικό σας Πάρκο!
Οι πασχαλινές και ανοιξιάτικες δραστηριότητες στο αγαπημένο σας Πάρκο συνδυάζουν τη χαρά της άνοιξης και τη γιορτινή διάθεση του Πάσχα. Διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και δημιουργικές κατασκευές σας περιμένουν!

- 12 Απριλίου 11:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
Πασχαλινές χειροτεχνίες.
13 Απριλίου 11:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Πασχαλινές Κάρτες
- 14 Απριλίου 11:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Κατασκευή Πασχαλινών Λαγών
- 15 Απριλίου 11:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
Πασχαλινά Ομαδικά Κινητικά Παιχνίδια
- 26 & 27 Απριλίου 11:00 – 14:00
Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Ανοιξιάτικες δημιουργίες
Ελάτε να γνωρίσουμε τα έθιμα του Πάσχα μέσα από έναν πιο δημιουργικό τρόπο συνδυαστικά με πολύ παιχνίδι στη φύση και εικαστικά εργαστήρια-κατασκευές!
Ημερομηνίες: 14 – 17/04/2025 & 23 – 25/04/2025
Ηλικίες: 4 – 12 ετών
Τοποθεσία: The Ellinikon Experience Park
Πληροφορίες εγγραφής: www.justcare.gr | [email protected] | 694 2215752
Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανοίγει τις πόρτες του και περιμένει όλους μικρούς και μεγάλους για να κάνουν απίθανε χειροτεχνίες για το Πάσχα.
Δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για μεγάλους και όσοι θέλουν να νοιώσουν αυτές τις μέρες το εορταστικό πνεύμα.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη,
(14, 15 και 16 Απριλίου 2025)
σας περιμένουν στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, να φτιάξετε όμορφες πασχαλινές χειροτεχνίες που θα στολίσουν το δωμάτιό σας, το σπίτι σας και το πασχαλινό σας τραπέζι!
Χώρος: Στην Αίθουσα Εξερευνητές
‘Ωρες: 11.00 – 13.30
Διοργάνωση: Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο
∆εν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Παράκληση να τηλεφωνείτε την παραμονή για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή
Τηλ. 210-8015870, εσωτ. 527