Που οφείλεται η ακμή και τα σημάδια στο πρόσωπο των εφήβων;

woman-looking-at-zit-on-her-face-in-the-mirrorΤο κάπνισμα όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες αλλά και να επιδεινώσει την ακμή, αναφέρουν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Harrogate District Foundation Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Βρετανικού Συλλόγου στο Μάντσεστερ, υποδεικνύουν ότι οι έφηβοι που είναι επιρρεπείς σε αυτό το δερματολογικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουν το τσιγάρο.

Η επιδείνωση του προβλήματος εξαιτίας του τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και σημάδια στο δέρμα, τα οποία δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι σκαλίζουν τα σπυράκια τους. Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 992 πάσχοντες που υποφέρουν από σοβαρή ακμή και είχαν παραπεμφθεί σε νοσοκομείο στην ηλικία των 8 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (53,7%) είχαν μέτριες έως και σοβαρές ουλές σε σύγκριση με το 35% των μη-καπνιστών.

«Η συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ του καπνίσματος και της σοβαρότητας των ουλών του προσώπου μπορεί να υποδηλώνει ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα αυτών σε ένα ευαίσθητο άτομο με ακμή. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί», αναφέρει ο Dr. Raman Bhutani, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Από την πλευρά της, η Nina Goad από τον Βρετανικό Σύλλογο Δερματολόγων, επισημαίνει ότι «η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με το 80% των εφήβων να επηρεάζονται ως ένα σημείο. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους η διαταραχή απομακρύνεται τελείως, σε ορισμένους μένουν ουλές πιθανότατα και για μια ζωή».