Που οφείλεται η υπογεννητικότητα των Ελλήνων;

24065

Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, οι κοινωνικές δομές, το στρες, η μόλυνση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν αν ασταλτικούς παράγοντες της γεννητικότητας του ελληνικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς ήδη το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι πολύ μεγάλο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα είναι εντονότερο. Το μοντέλο τη οικογένειας σήμερα είναι διαφοροποιημένο με εκείνο στο παρελθόν, προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα αλλά και στο σύγχρονο τρόπο ζώης. Η άλλοτε πατριαρχική οικογένεια έχει παρέλθει προ πολλού τη θέση της έχει πάρει το μοντέλο της πυρινικής οικογένειας με ένα ή δύο παιδιά ενώ οι αποφάσεις σε σχέση με το παλιότερο μοντέλο οικογένειας λαμβάνονται και από τους δύο γονείς. Η ισογνωμία αυτή, οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του ρόλου της γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, εξασφαλίζουν πρώτα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την οικονομική τους άνεση και γενικότερα τη ελευθερία των κινήσεων τους. Στη πραγματικότητα όμως αυτό είναι πλασματικό, καθώς όσο περισσότερο εργάζεται η γυναίκα ή αναλαμβάνει υψηλ΄ακαθήκοντα τόσο λιγότερο αποφασίζει να κάνει παιδί ή παιδιά. Αυτό όμως οφείλεται και στο κόστος που θα είχε για την γυναίκα μια ενδεχόμενη απόφαση να αφήσει την εργασία της. Από την άλλη πλευρά ο αντρικός ρόλος έχει επίσης διαφοροποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες μόλις 1 ώρα την ημέρα περνάει ένας πατέρας μόνος με τα παιδιά του. Κι πως να ήταν διαφορετικά αφού ο σύγχρονος πατέρας είναι και σκληρά εργαζόμενος με αποτέλεσμα να λείπει πάρα πολλές ώρες από το σπίτι αλλά και αυτές που είναι εκεί να είναι κουρασμένος. Η αυξημένη ανεργία απο την άλλη εμποδίζει τους άντρες να φτάσουν εύκολα στην απόφαση του γάμου ή να παντρευτούν πολύ νέοι. Οι έρευνε ςέχουν δείξει ότι οι άντρες δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους ώστε να μπορέσουν αργότερα να εξασφαλίσουν την οικογένεια τους. Πέρα από τα οικονομικά δεδομενα που αποτελούν ένα απαγορευτικό πλαίσιο, υπάρχει και η κρίση που διέπονται οι ανθρώπινες σχέσεις, επηρεασμένες από την πολυπλοκότητα της εποχής. Το αποτέλεσμα, είναι η αύξηση των διαζυγίων στη χώρα μας, η οποία μάλιστα έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο.

Ένας ακόμα παράγοντας που τα ζευγάρια δεν προχωρούν στην απόκτηση περισσότερων παιδιών, είναι ο υπέρμετρος καταναλωτισμός που »επιβάλλει» ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Οι τάσεις της εποχής και η τηλεόραση έχουν πειθαναγκάζει στη συνεχή κατανάλωση πολλών αγαθών -πολλές φορές μη απαραίτητων- με αποτέλεσμα επιπτώσεις στον οικιακό προϋπολογισμό. Και σ αυτό το σημείο δεν πορούμε να παραβλέψουμε το κόστος της γέννησης ενός παιδιού σήμερα που για πολλές οικογένειες δυστυχώς είναι απαγορευτικό.

Έπειτα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι στις γυναίκες μετά την ηλικία των 25 υπάρχει μια σταδιακή φθίνουσα πορεία όσον αφορά την αναπαραγωγική τους ικανότητα και η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε -μερικές φορές πολύ- μεγαλύτερη ηλικία από αυτή των 25…Αποκαθίστανται επαγγελματικά και μετά τεκνοποιούν. Στο ίδιο πλαίσιο μπαίνουν και οι εκτρώσεις, καθώς μεγάλο ποσοστό γυναικών αποφεύγει τα αντισυλλιπτικά χάπια με αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αυτό είναι και σχετικά συχνό φαινόμενο σε γυναίκες πολύ μικρής ηλικίας που λόγω έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αλλά και ανωριμότητας της ηλικίας μένουν έγκυες με αποτέλεσμα μετά να καταφεύγουν σε εκτρώσεις.

Μια άλλη αιτία υπογεννητικότητας είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας με αρνητικά αποτέλεσματα στη γονιμότητα του άντρα καθώς μειώνονται τα σπερματοζωάρια του. Ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού των πόλεων έχει πρόβλημα ολιγοσπερμίας και ασθενοσπερμίας, γεγονός που μπορείναοδηγήσει σε ανικάνότητα ή ακόμα και σε στειρότητα.

Το κάπνισμα, επίσης δημιουργεί ανωμαλίες αλλά και προκαλεί αποβολές, πρόωρους τοκετούς ή ελιποβαρή νεογνά. Από έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική εκτός από το κάπνισμά και το αλκοόλ και το στρες επηρεάζει αρνηικά την ποιότητα σπέρματος του άντρα.

Επίσης, τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, -οδηγοί φορτηγών, ταξί, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, πιλότοι, ακτινοβολία κ.α- μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα και την ποιότητα του. Τέλος όσο αφορά τους άντρες, συγκεκριμένα είδη εσωρούχων, κατά τ’ άλλα αθώα, μπορεί τελικά να μην είναι και να επηρεάζουν αρνητικά.