Πού οφείλονται τελικά οι πόνοι της γέννας;

87727943-Pregnant-woman-in-hospital-gownΑυστραλοί επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης βιολογίας. Τί ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί τους πόνους της γέννας ύστερα από περίπου 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης;

Δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ακριβώς επιτυγχάνεται ο κατάλληλος συγχρονισμός, αλλά ξέρουν ότι όταν έρθει η ώρα το σώμα παράγει μια πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί ένα «διακόπτη ασφαλείας» που προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή νέων φαρμάκων για την πρόκληση τοκετού σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, καθώς και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων, αναφέρει ο καθηγητής Shaun Brennecke από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

“Εδώ και δεκαετίες ψάχνουμε το ερέθισμα που ενεργοποιεί τον τοκετό. Αυτή είναι η πρώτη σαφής διαπίστωση. Αντίθετα προς όλες τις ορμονικές αλλαγές που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αυτή είναι η πραγματική αλλαγή που σηματοδοτεί την έναρξη της γέννας”.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, στοχεύει στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τις επικίνδυνες καισαρικές τομές, οι οποίες είναι συχνές μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων μητέρων. Οι γυναίκες αυτές δεν παράγουν αρκετή πρωτεΐνη, ώστε να ξεκινήσει η αλυσιδωτή αντίδραση του τοκετού, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Helena Parkington.

Η μελέτη δίνει δύο πιθανές επιλογές για τη βελτίωση της διαδικασίας του τοκετού στις παχύσαρκες γυναίκες: θα μπορούσε να υπάρξει ένα φάρμακο που απενεργοποιεί τον «μηχανισμό ασφαλείας» ή ένα άλλο που αυξάνει την ποσότητα της πρωτεΐνης που παράγεται.