Πού βρίσκεται το βαθύτερο σημείο του πλανήτη;

marianatrenchΑναρωτηθήκατε ποτέ ποιo είναι το βαθύτερο σημείο της Γης; Που βρίσκεται και πώς είναι διαμορφωμένο; Αν υπάρχει ζωή ή αν έφτασε ποτέ εκεί ο άνθρωπος;

Η Τάφρος των Μαριαννών στον Ειρηνικό Ωκεανό εικάζεται ότι είναι το βαθύτερο σημείο των θαλασσών. Και αυτό γιατί έχει χαρτογραφηθεί μόνο το 10% του πυθμένα των ωκεανών, συνεπώς θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα βάθη που δεν τα γνωρίζουμε αλλά θα πληροφορηθούμε την ύπαρξή τους στο μέλλον. Έτσι, προς το παρόν, οι επιστήμονες δέχονται ότι αυτό είναι το βαθύτερο σημείο του θαλάσσιου κόσμου.

challenger-deep-mariana-trench-26Βρίσκεται νότια της Ιαπωνίας και ανατολικά των Φιλιππινών και έχει βάθος περίπου 11 χλμ. ( 10.923 μ.), μήκος 2.550 χλμ. και πλάτος 69 χλμ. Η τάφρος πήρε το όνομα της από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, από τις Βόρειες Μαριάνες νήσους (ΗΠΑ). Πρόκειται στην ουσία για ένα τεράστιο υποθαλάσσιο φαράγγι το οποίο- σύμφωνα με τους γεωλόγους- είναι το σημείο όπου μια τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από μια άλλη. Έχουν ανακαλυφθεί και πολλοί άλλοι στους Ωκεανούς, αλλά η Τάφρος των Μαριανών θεωρείται η βαθύτερη.

challengerdeepΗ θερμοκρασία υπολογίστηκε στους 3 οC και η πίεση που ασκείται είναι εξαιρετικά ισχυρή φτάνοντας τους 8 τόνους. Το έδαφος είναι πολύ μαλακό και αποτελεί μίγμα ζωικών και φυτικών λειψάνων.