Πουθενά χωρίς το αντιηλιακό των παιδιών!

980_1kids_orange_beach_photographerΗ ηλιοφάνεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι βλαπτικές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο έχουν πλέον γίνει ορατές στο ευαίσθητο δέρμα των παιδιών αλλά και στους ενήλικες. Η υπεριώδης ακτινοβολία -ιδιαίτερα κατόπιν της βαθμιαίας καταστροφής της στιβάδας του όζοντος της ατμόσφαιρας- φτάνει αυξημένη στην επιφάνεια της γης με αποτέλεσμα την αύξηση της επίπτωσης των βραχυπρόθεσμων αλλά και των μακροπρόθεσμων βλαβών του δέρματος των παιδιών.

Οι συστάσεις για ηλιοπροστασία στα παιδιά πρέπει να είναι αυστηρότερες από ότι στα προηγούμενα χρόνια και κατανέμονται σε τρία επίπεδα:

i) Αποφυγή της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας

1. Αναζήτηση σκιάς μεταξύ 10-16.00
2. Αποφυγή έκθεσης των βρεφών στον ήλιο (κάτω των 6μηνών)
3. Το νερό, το χιόνι και η άμμος αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα ηλιοπροστασίας σε αυτές τις συνθήκες
4. Έλεγχος του δείκτη UV πριν τις καθημερινές δραστηριότητες

ii) Χρήση προστατευτικής ένδυσης

1. Γυαλιά ηλίου
2. Πλατύγυρα καπέλα
3. Ρούχα μακριά
4. (πυκνή ύφανση, σκούρο χρώμα, αντίσταση στην έκταση των ινών, αντίσταση στην απορρόφηση νερού)
5. Χρήση ρούχων με υψηλό δείκτη UPF (π.χ blue jeans / 50)

suncareiii) Χρήση αντιηλιακού με προστασία σε όλο το φάσμα UVA-UVB

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων αντιηλιακών για να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για τα παιδιά τους.

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αντανακλούν τις UV, έχουν ευρύ φάσμα προστασίας κατά των UVA,B και παρουσιάζουν λιγότερες δερματικές αντιδράσεις. Η έγκριση τους είναι για χρήση άνω των 6 μηνών. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι ότι σχηματίζουν ένα παχύ φιλμ πάνω στο δέρμα μετά την εφαρμογή τους με αποτέλεσμα να μην είναι καλά ανεκτά κοσμητικά

Αντίθετα, τα αντιηλιακά με οργανικά φίλτρα απορροφούν τις UV και εκλύουν θερμότητα, είναι περισσότερο ανεκτά κοσμητικά, είναι ασφαλή για τον οργανισμό, στα μειονεκτήματά τους όμως ανήκουν το περιορισμένο φάσμα απορρόφησης ακτινοβολίας UV, οι περισσότερες τοπικές δερματικές αντιδράσεις κατόπιν εφαρμογής τους και ο περιορισμός στην χρήση τους για παιδιά άνω των 2 ετών.

Family-SuncareΗ ορθή χρήση αντηλιακού στα παιδιά περιλαμβάνει τους παρακάτω κανόνες:

1. Επιλογή αντιηλιακού ευρέος φάσματος προστασίας
2. Επάλειψη 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο
3. Επανάληψη κάθε 2 ώρες (spf 30+), μετά την κολύμβηση, έντονο σκούπισμα, έντονη εφίδρωση
4. Ιδιαίτερη προσοχή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος (αυτιά, αυχένας, χέρια, πόδια)
5. Άφθονη ποσότητα (2mg/cm2)/ 8-10 ml για την επιφάνεια σώματος παιδιού ηλικίας 5 χρονών τη φορά.

Έχοντας  υπ όψιν τους παραπάνω κανόνες μπορούμε με ασφάλεια να χαρούμε τον ήλιο, να διασκεδάσουμε στη θάλασσα και να πραγματοποιήσουμε εκτός σπιτιού δραστηριότητες με τα παιδιά μας αλλά παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη προστασία που χρειάζονται για ένα ασφαλές και υγιές μέλλον.

Αλέξης Αλεξόπουλος
MD, MRCPCH,
Παιδίατρος – Παιδοδερματολόγος
Εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Δερματολογία στο
«Great Ormond St. Hospital For Sick Children» Λονδίνο