Πρ. Παυλόπουλος: Στοιχειώδες χρέος για το κράτος τα ειδικά σχολεία – Τα εγκαίνια του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας

Τα εγκαίνια του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως η οργάνωση και λειτουργία τέτοιων Σχολείων συνιστά στοιχειώδες χρέος για το κράτος.

Στοιχειώδες χρέος για το κράτος τα ειδικά σχολεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος τόνισε ότι είναι προφανές ότι «το κράτος τότε μόνον εκπληρώνει αποτελεσματικώς την περί Παιδείας αποστολή του κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος, όταν η Παιδεία αυτή παρέχεται σ’ όσους έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα με τρόπο που σέβεται πλήρως την αξία του ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, μέσα στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της αναλογικής ισότητας».

«Άρα, όταν το κράτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του ως προς την περί Παιδείας αποστολή του έναντι μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, οφείλει να οργανώνει -και μάλιστα στο ακέραιο- τη σχετική διαδικασία, έτσι ώστε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τα απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια, τα οποία αποτρέπουν την εις βάρος τους μειονεκτική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συμμαθητές τους. Ήτοι τα εφόδια, τα οποία επιτρέπουν σ’ όλους τους μαθητές, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις, να ξεκινούν, κατά το δυνατόν, από την ίδια αφετηρία» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Η Ειδική Αγωγή στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο γενικός διευθυντής Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Κασσιανός, εξέφρασε τη χαρά του για τη μεταφορά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλλιθέας σε νέο κτίριο και τόνισε ότι, μετά από χρόνια έγιναν ιδρύσεις ειδικών δημοτικών σχολείων, σε σημείο η επικράτεια να είναι καλυμμένη από τον αριθμό αυτού του τύπου σχολείων. «Αντίθετα, υπάρχουν αιτήματα για ιδρύσεις ειδικών σχολείων στη δευτεροβάθμια, τα οποία ικανοποιούμε» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Κ. Κασσιανό, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ιδρυθεί 18 Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια και 7 ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένονται τα εγκαίνια του ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας (θα λειτουργήσει στο κτίριο από το οποίο μεταφέρθηκε το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας).

Ο κ. Κασσιανός ανέφερε ότι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί είναι εκείνο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφού το 2/3 του προσωπικού στα ειδικά σχολεία είναι αναπληρωτές. «Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια αστάθεια στην Ειδική Εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές, κυρίως των δημοτικών, χρειάζονται μία σταθερότητα και κάθε χρόνο θέλουν ένα διάστημα προσαρμογής». Για τη λύση του θέματος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι διορισμοί δεν είναι θέμα αμιγές του υπουργείου Παιδείας.

Μετά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου κτιρίου, το οποίο είναι αυτόνομο ενεργειακά και είναι εξοπλισμένο με αίθουσες εργοθεραπείας, αισθητικής αγωγής και μουσικής. Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας είναι 11θέσιο και «φιλοξενεί» 60 συνολικά μαθητές (45 μαθητές στο δημοτικό, 15 στο νηπιαγωγείο).

Μάλιστα, οι μαθητές του νηπιαγωγείου, μέσω της δασκάλας τους, προσέφεραν συμβολικά στον κ. Παυλόπουλο ένα καραβάκι, για να του ευχηθούν «καλή χρονιά».