Πράξεις αγάπης και φροντίδας με πρωταγωνιστές τα παιδιά – Επειδή όλα τα παιδιά χρειάζονται μια ζεστή αγκαλιά

Σκέφτεστε κάτι σημαντικότερο από την υγεία, την ευημερία, τη δημιουργία δυνατοτήτων για τα παιδιά εκείνα που δεν ανήκουν στα προνομιούχα; Που η ζωή δεν τα προίκισε ούτε καν με τα αναγκαία που κάθε παιδί θα όφειλε να έχει στα πρώτα, πολύ σημαντικά και ιδιαίτερα ευαίσθητα χρόνια της ζωής του.

Όταν μια αγκαλιά υποστήριξης μπορεί να δώσει φτερά

Όλοι οι γονείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα απαραίτητα για να νιώσει ένα παιδί μεγαλώνοντας αυτάρκεια, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση είναι το χαμόγελο, η φροντίδα, η ζεστασιά, η αγάπη. Δώρα της ζωής άυλα, αλλά τόσο αναγκαία που η έλλειψή τους παίρνει τη μορφή τραγωδίας. Όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν  κάποια παιδιά γύρω μας για τα οποία τίποτα απ’ όλα αυτά δε θεωρείται και δεν είναι δεδομένο. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη μια αγκαλιά υποστήριξης, έχουν ανάγκη ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά και αποδεικνύουν με πράξεις και όχι με λόγια ότι είναι δίπλα τους και τα στηρίζουν.

Αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει από την 1η Ιουλίου του 2018, ο Όμιλος Ευρωκλινικής προσφέροντας δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις σε περισσότερα από 1.100 παιδιά που φιλοξενούν η «Κιβωτός του Κόσμου», η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αττική.

Πρωτοβουλίες για την υγεία των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη

Θέτοντας στο κέντρο της φροντίδας του το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν είναι άλλο από το παιδί και παρατηρώντας τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, ο Όμιλος Ευρωκλινικής διέθεσε την παιδιατρική του κλινική, την Ευρωκλινική Παίδων στους τρεις οργανισμούς, διασφαλίζοντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παιδιατρικές εξετάσεις σε ανασφάλιστα παιδιά, σε παιδιά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ενδοοικογενειακές καταστάσεις, καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις σε παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ένας χρόνος υποστήριξης που έδειξε και δίδαξε πολλά στους εργαζόμενους του Ομίλου Ευρωκλινικής. Που τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε παιδιά που βιώνουν ανέχεια, που είναι μόνα στη ζωή, που έχουν αντιμετωπίσει ενδοοικογενειακές δυσκολίες. Ένας χρόνος που έφερε στην επιφάνεια θέματα όπως το ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη μόνο από ιατρική φροντίδα για να είναι υγιή και να αναπτυχθούν σωστά. Χρειάζονται ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, χρειάζονται γνώση, κίνητρα και αυτοπεποίθηση. Προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό αλλά και να γιορτάσει αυτόν τον χρόνο έμπρακτης υποστήριξης και συνεργασίας, ο Όμιλος Ευρωκλινικής πραγματοποίησε πρόσφατα μία σειρά από ενέργειες και δράσεις, αφιερωμένες στα παιδιά των τριών οργανισμών.

1, 2, 3… φύγαμε… Πνεύμα ομαδικό, αθλητισμός, καινοτομία

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να χαρίσει όσο γίνεται περισσότερα παιδικά χαμόγελα, να συμβάλει στην καλλιέργεια κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων μέσα από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες αλλά και να «μυήσει» τα παιδιά στον αθλητισμό, το ομαδικό πνεύμα και την καινοτομία.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, πραγματοποίησε τρεις δράσεις, διαφορετικές για τα παιδιά κάθε οργανισμού, με κεντρικούς άξονες την Υγεία, τη Ρομποτική και τον εναλλακτικό Αθλητισμό. Μέσα από την αλληλεπίδραση και το παιχνίδι τα παιδιά από την Ένωση «Μαζί για το παιδί», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την «Κιβωτό του Κόσμου» είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν γύρω από την πρόληψη, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

«Μαζί για το παιδί»: Τα παιδιά γίνονται «Μικροί Επιστήμονες»

Η πρώτη δράση «Μικροί Επιστήμονες» πραγματοποιήθηκε για τα παιδιά της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» στο κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής STEM. Στόχος της δράσης ήταν όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ιατρική, την τεχνολογία και τη ρομποτική, κατασκευάζοντας για πρώτη φορά το δικό τους ρομπότ και να μάθουν μέσα από την αμοιβαία συνεργασία να ξεπερνούν δοκιμασίες και να θέτουν νέους και δύσκολους στόχους.

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Κατακτώντας την πιο ψηλή κορυφή

Η δεύτερη δράση «Κατακτώντας την πιο ψηλή κορυφή» πραγματοποιήθηκε για τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε ειδικό κέντρο αναρρίχησης, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν την αξία του αθλητισμού ως στάση ζωής, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους αλλά και να αναπτύξουν τη φιλοσοφία ότι κανένα εμπόδιο στη ζωή δεν είναι αξεπέραστο.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Τα παιδιά ντύνονται «Γιατροί για μια ημέρα»

Η τρίτη και τελευταία δράση «Γιατροί για μια ημέρα» πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» σε συνεργασία με τον φορέα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων «Δρω». Σε αυτήν την δράση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γίνουν γιατροί για μία ημέρα και μέσα από τη συνεργασία και το βιωματικό παιχνίδι να μάθουν βασικούς κανόνες ιατρικής πρόληψης, ασφάλειας και αντιμετώπισης.

Στις μέρες μας δεν υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό από μία υπόσχεση που γίνεται πράξη, ειδικά όταν ο σκοπός είναι τόσο ιερός όσο η εξασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των παιδιών. Ο Όμιλος Ευρωκλινικής θα συνεχίσει, σταθερά και με συνέπεια, να ενισχύει το έργο και των τριών οργανισμών, συμβάλλοντας ενεργά στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.