Πρασόπιτα

Η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει για τις πίτες της που αποτελούν σήμα κατατεθέν της. Σήμερα έχουμε όρεξη για μια νόστιμη και τραγανή χορτόπιτα σαν αυτές που μας έφτιαχνε η μαμά μας όταν εμείς ήμασταν παιδιά. Βασικό συστατικό της πίτας μας θα είναι τα πράσα που αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Όταν αγοράζετε πράσα, επιλέξτε φρέσκα και βιολογικά, καθώς είναι πιο πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τα μακριά και σκληρά λευκά και πράσινα κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και με υγιή ρίζα. Αποφύγετε τα μαραμένα, με κίτρινες κορυφές. Στο σπίτι, τυλίξτε τα σε ένα χαρτί και τοποθετήστε τα μέσα στο ψυγείο, όπου θα μείνουν φρέσκα μέχρι και μια εβδομάδα μετά. Αν τα καθαρίσετε και τα κόψετε σε μικρά κομμάτια, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για 3 μήνες.

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες
1 κιλό πράσα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
3-4 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κιλό φέτα
4 αυγά
5 κουταλιές μαργαρίνη
6 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέσα σε καυτό νερό, για να ζεματιστούν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα σοτάρουμε με το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι.Μόλις μαραθούν, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το σιμιγδάλι, το ανθότυρο κομματιασμένο με τα δάχτυλά μας, και τα ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, τα ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα των πράσων και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚ C. Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα κι αυτά με μαργαρίνη.Κατόπιν βάζουμε το μείγμα των πράσων, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, που έχουμε ήδη στρώσει, προς το εσωτερικό του ταψιού και με ένα πινέλο τις αλείφουμε ελαφρά με λιωμένη μαργαρίνη.

Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και κατόπιν τα στρώνουμε επάνω από το μείγμα, αλείφοντάς τα κι αυτά με μαργαρίνη. Πιέζουμε τις άκρες των επάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω.Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό, τη χαράσσουμε και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.Μόλις η πρασόπιτα ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.