Πρέπει να δώσω στο μωρό πιπίλα;

baby-with-pacifierΤα βρέφη γεννιούνται με το ένστικτο του θηλασμού, το οποίο ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής και υποκαθιστά τη σύνδεσή τους με τη μητέρα, προσφέροντας ασφάλεια και ευχαρίστηση.

Πολλές φορές ο χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά για να ικανοποιήσουν το ένστικτο του θηλασμού ξεπερνάει το χρόνο που διατρέφονται και οδηγούνται σ’ αυτό που λέγεται μη τροφικός θηλασμός, δηλαδή στο θηλασμό του δάκτυλου ή της πιπίλας.

Θέλει όμως προσοχή γιατί η προσπάθεια αποφυγής της χρήσης της πιπίλας στα παιδιά που χρειάζονται να θηλάσουν οδηγεί στο θηλασμό του δακτύλου το οποίο έχει σοβαρότερες συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων και είναι κάτι που δεν σταματά με την ίδια ευκολία όπως ο θηλασμός της πιπίλας.

Τότε η χρήση της πιπίλας είναι προτιμότερη, διότι η συνήθεια αυτή σταματά ευκολότερα και δεν προκαλεί το ίδιο σοβαρές στοματογναθικές ανωμαλίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να μην την αποφεύγουμε. Βέβαια υπάρχουν παιδιά που παρά τις οποιεσδήποτε προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν πιπίλα προτιμούν το θηλασμό του δακτύλου.