Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

am_140820_pregnant_influenza_vaccine_800x600Γράφει ο Νίκος Βαράκης - Παιδίατρος

Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά 2ου και 3ου τριμήνου, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά από γρίπη και οι διεθνείς οδηγίες επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Στο 49ο ετήσιο συνέδριο λοιμωξιολογίας της IDSA(Infectious Diseases Society of America) που έγινε στην Βοστόνη 20-23 Οκτωβρίου 2011, επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά η σημαντική προσφορά του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης όταν αυτό γίνεται στις έγκυες γυναίκες.

Αυτό που ενθουσίασε όσους παρακολούθησαν το συνέδριο ήταν ότι μελέτες που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που εμβολιάστηκαν ενώ κυοφορούσαν είχαν προστατευτικά αντισώματα κατά της γρίπης για αρκετούς μήνες μετά την γέννησή τους(μέχρι και περισσότερο από τέσσερις!). Ταυτόχρονα άλλες μελέτες απέδειξαν την ασφάλεια του εμβολίου, δείχνοντας ότι δεν αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής σε έγκυες γυναίκες που επιλέγουν να εμβολιαστούν σε σχέση με όσες δεν έκαναν το εμβόλιο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα βρέφη μέχρι 6μηνών κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από γρίπη, να χρειαστούν νοσοκομειακή νοσηλεία με κίνδυνο να χάσουν μέχρι και την ζωή τους . Για αυτό τον λόγο μια ακόμα ομάδα στην οποία οι διεθνείς οδηγίες επιβάλουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, είναι το οικογενειακό περιβάλλον βρεφών κάτω των 6μηνών(γονείς, αδέρφια, παππούδες-γιαγιάδες, νταντάδες κλπ). Αποτελεί σημαντική ανακούφιση η γνώση ότι εμβολιάζοντας την έγκυο προστατεύεις με ασφάλεια και το βρέφος για τουλάχιστον του πρώτους δύο με τέσσερις μήνες της ζωής του.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω την ευθύνη που έχουμε και εμείς οι λειτουργοί υγείας που ανήκουμε επίσης στο περιβάλλον της μητέρας και του παιδιού, όχι μόνο οι παιδίατροι αλλά και οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες, οι μαίες καθώς και το νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό που μας πλαισιώνει(ακόμα και οι γραμματείς,) και οφείλουμε λόγω της φύσης της εργασίας μας να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Όχι μόνο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά κυρίως τους ασθενείς μας.

Τέλος, είναι καιρός και οι Έλληνες γυναικολόγοι-μαιευτήρες να υιοθετήσουν πλήρως τις παγκόσμιες οδηγίες και να εμβολιάζουν τακτικά τις εγκύους με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.