«Πριν δύο μήνες ο σύζυγός μου δέχτηκε και κατέθεσε αίτηση συναινετικού διαζυγίου…»

o-DIVORCE-KIDSΠριν δύο μήνες δέχτηκε και κατέθεσε ο σύζυγος μου αίτηση συναινετικού διαζυγίου ώστε να το αναλάβει οικονομικά, γιατί δεν είχα οικονομικές και ψυχολογικές δυνάμεις για να πάω σε αντιδικία. Εκκρεμεί εις βάρος του αυτεπάγγελτη κατηγορία για ενδοοικογενειακή βία χωρίς δική μου μήνυση (έχει πάρει αναβολή) και κατηγορία επίθεσης (σε άλλο χρόνο) με όχημα εναντίον μου και της κόρης του (6 ετών, συνεπιβάτης του αυτοκινήτου). Έχει πάρει και αυτό αναβολή. Το ερώτημα μου είναι μετά την κατάθεση και την υπογραφή του προσύμφωνου για την επικοινωνία με τα παιδιά, ποια είναι η διαδικασία; Πόσο καιρό θα περιμένω για την απόφαση; Το προσύμφωνο συντάχθηκε στις 14 Μαρτίου και κατατέθηκε στις 23 Απριλίου. Από πότε υποχρεούται να καταβάλλει την διατροφή για τα παιδιά (3 ανήλικα, ποσό 400€/μήνα). Θα υπάρξουν αλλαγές όταν γίνει η εκδίκαση του μονομελούς και του τριμελούς που εκκρεμούν; Ζήτω συγγνώμη αν ρωτώ πολλά, αλλά ο δικηγόρος μου προσπαθεί (αφού δεν θα έχει οικονομικό όφελος) να ξεμπερδέψει χωρίς να με ενημερώνει αναλυτικά και δεν ξέρω τα βήματα που ακολουθούνται.
Υ.Γ. Δεν επιτρέπεται διανυκτέρευση για 6 μήνες μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθεί για απεξάρτηση από το αλκοόλ.

Απάντηση του δικηγόρου Ιωάννη Π. Αλαβάνου

Καταρχήν, εφόσον έχετε προσλάβει Δικηγόρο, δεν είναι δεοντολογικά σωστό να σας απαντήσω στα ερωτήματά σας, και τούτο γιατί ο Δικηγόρος που έχετε προσλάβει έχει μελετήσει την υπόθεση και έτσι μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα και υπεύθυνα στα ερωτήματά σας. Αν δεν του έχετε εμπιστοσύνη, έχετε το δικαίωμα να του αφαιρέσετε την εντολή και να προσλάβετε άλλον.

Γενικά, θα ήθελα να σας πω ότι καταρχήν είναι άλλη η ποινική διαδικασία και άλλη η αστική. Εφόσον έχετε προχωρήσει σε διαδικασία συναινετικού διαζυγίου και στη διαδικασία αυτή έχετε συμπεριλάβει, όπως άλλωστε προβλέπει ο Νόμος, τα ζητήματα επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των παιδιών, με την έκδοση της αποφάσεως επί του διαζυγίου και στην απόφαση αυτή του Δικαστηρίου θα αναφέρονται οι συμφωνίες που έχετε κάνει για τα ζητήματα αυτά.

Ως προς τον χρόνο έναρξης της επικοινωνίας και της καταβολής της διατροφής, αυτός είναι ο χρόνος υπογραφής των συμφωνητικών και αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της συμφωνίας και της συναίνεσης και των δύο πλευρών.

Με εκτίμηση,
Γιάννης Π. Αλαβάνος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΑΛΑΒΑΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα
Τηλ: +30210 3816555, +306932618706,
Fax: +30210 3816555
Email: jalavano@otenet.gr
Url: http://www.alavanos.gr/