Αρχική InfoBaby Τοκετός Πρόωρα νεογνά: Τα μικρά θαύματα που γίνονται πραγματικότητα

Πρόωρα νεογνά: Τα μικρά θαύματα που γίνονται πραγματικότητα

bigstockphoto_premature_1424991Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση του αριθμού των μωρών που γεννιούνται πρόωρα. Παράλληλα, όμως, έχει εξελιχθεί αλματωδώς και η επιστήμη της Νεογνολογίας και τα μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται συνήθως. Πρόωρα θεωρούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νεογνά που γεννιούνται πριν συμπληρώσουν τις 37 εβδομάδες κύησης.
Οι πρόωροι τοκετοί αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των τοκετών παγκοσμίως και υπολογίζονται σε 13.000.000 ετησίως, ενώ έχει παρατηρηθεί σταδιακή άνοδος των προώρων τοκετών τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση από 7,5% στο 10% περίπου τα τελευταία χρόνια.

92019782-Premature-babyΣπουδαιότερη αιτία αύξησης των προώρων τοκετών θεωρούνται:
η αύξηση των γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση που δεν φθάνουν την τελειόμηνη ηλικία,
η αύξηση των πολύδυμων κυήσεων,
η αύξηση της ηλικίας των μητέρων, άνω των 35 ετών.
Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα πρόωρα νεογνά είναι ποικίλα και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με το πόσο πρόωρα είναι.

Κυριότερα προβλήματα είναι:

  • Αναπνευστικά, κυρίως το Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ΣΑΔ), το οποίο οφείλεται σε ανεπάρκεια του επιφανειοδραστικού παράγοντα της ουσίας που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων. Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση οξυγόνου, τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του νεογνού με εδικούς αναπνευστήρες και την εξωγενή χορήγηση επιφανειοδραστικού παράγοντα μετά τον τοκετό.
  • Θερμική αστάθεια, γι’ αυτό και τα πρόωρα νεογνά χρειάζονται να παραμείνουν για παραπάνω χρονικό διάστημα σε θερμοκοιτίδα.
  • Σιτιστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζονται με σίτιση με ειδική τεχνική με καθετήρα ή όταν η σίτιση του νεογνού δεν επιτρέπεται λόγω ιατρικών προβλημάτων, με τη χορήγηση ολικής παρεντερικής διατροφής, ενδοφλεβίως.
  • Λοιμώξεις, λόγω ανωριμότητος του ανοσοποιητικού συστήματος των μικρών προώρων νεογνών, που μπορούν να απειλήσουν και την ίδια τη ζωή τους και αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων ειδικών φαρμάκων που ενισχύουν την άμυνα τους.
  • Νεογνικός ίκτερος

preterm-baby

  • Άπνοιες λόγω προωρότητος.
  • Αναιμία που μπορεί να χρειασθεί μετάγγιση αίματος καθώς και χορήγηση σιδήρου.
  • Νευρολογικά προβλήματα, όπως εγκεφαλική αιμορραγία, σπασμούς κ.ά. που ρυθμίζονται ανάλογα και επιβάλλουν την μακροχρόνια παρακολούθηση του πρόωρου νεογνού για τυχόν ψυχοκινητικά, μαθησιακά και προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα.
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια λόγω προωρότητος, μία ειδική πάθηση των οφθαλμών, λόγω ανωριμότητας του αμφιβληστροειδούς, κυρίως στα πρόωρα νεογνά με βάρος γέννησης λιγότερο από 1.600 gr. Aπαιτεί την πολύ στενή παρακολούθηση από παιδοοφθαλμίατρο και την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση με ειδική τεχνική με Lazer, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Προβλήματα ακοής, που ελέγχονται με screening, με ειδικές ωτο-ακουστικές εκπομπές, πριν από την έξοδο του νεογνού από το τμήμα προώρων.

Η γέννηση ενός προώρου νεογνού, ειδικά ενός πολύ μικρού, είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για τους γονείς και για το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Η επαφή των γονιών με τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΝΝ), με τα περίπλοκα σύγχρονα μηχανήματα, τους αναπνευστήρες, τα monitors, και η θέα του αδύναμου, εύθραυστου μικρού μωρού τους στη θερμοκοιτίδα, τους γεμίζει με άγχος, ανησυχία, φόβο, ανασφάλεια και καμία φορά και αισθήματα ενοχής. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα στον τομέα της Νεογνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εξάλλου, η καλύτερη οργάνωση των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας, ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα μηχανήματα και η στελέχωσή τους με το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό και με εξειδικευμένους νεογνολογικούς ιατρούς, συνέβαλαν ώστε τις τελευταίες δεκαετίες να αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των μικρών προώρων νεογνών, χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθούν τα νευρολογικά ή ψυχοκινητικά προβλήματα των νεογνών που επιβιώνουν. Έτσι, σήμερα, η επιβίωση πολύ μικρών προώρων νεογνών με βάρος γέννησης 500 gr ή με 25 εβδομάδες κύησης, δεν αποτελεί πλέον όνειρο, αλλά ζωντανή πραγματικότητα.

Μένη Σακλαμάκη – Κοντού,
Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Γενικής,
Μαιευτικής/Γυναικολογικής & Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

http://www.leto.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.