Αρχική InfoTeens Υγεία Πρόσεχε! Ακόμη και κολυμπώντας μπορεί να τραυματιστείς!

Πρόσεχε! Ακόμη και κολυμπώντας μπορεί να τραυματιστείς!

IMG_3675-776878Οι τραυματισμοί στο νερό το καλοκαίρι είναι συνηθισμένο φαινόμενο - υπολογίζεται ότι ο ένας στους δέκα λάτρεις της κολύμβησης και των θαλάσσιων σπορ παθαίνει κάποιο μικροτραυματισμό κατά την ενασχόλησή του με αυτά και ότι ένας στους εκατό τραυματίζεται πιο σοβαρά μάς εξηγεί ο Γιώργος Σάπκας, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάλιστα, πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια που κολυμπάμε αμέριμνοι. Ειδικότερα, στο ελεύθερο είναι συχνές οι μυϊκές κακώσεις στους ώμους, τα «τραβήγματα» των μυών και των συνδέσμων στη σπονδυλική στήλη και οι μυϊκές κράμπες στα πόδια.

Αντίστοιχα, στο πρόσθιο και την πεταλούδα οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι τα «τραβήγματα» και τα «πιασίματα» στον αυχένα (όταν το κεφάλι ωθείται απότομα με δύναμη έξω από το νερό), καθώς και τα «τραβήγματα» των μυών και των συνδέσμων στους σπονδύλους του θώρακα και της μέσης λόγω των ειδικών κινήσεων που απαιτούν αυτά τα στυλ κολυμβήσεως.

Στο ύπτιο, τέλος, παρατηρούνται τραυματισμοί στους ώμους και τα πόδια όπως στο ελεύθερο, αλλά όχι στη μέση επειδή αυτή ακουμπά στο νερό.

Οι πιο επικίνδυνοι τραυματισμοί, ωστόσο, συμβαίνουν με τις βουτιές, κυρίως όταν αυτές γίνονται από ψηλά και από μη εκπαιδευμένους ανθρώπους. Οι βουτιές από ύψος τριών ή πέντε μέτρων και η πτώση υπό γωνία στο νερό μπορεί να οδηγήσουν σε υπερέκταση της μέσης και κάταγμα στους σπονδύλους της.

Οι βουτιές από βατήρα κρύβουν κίνδυνο πρόσκρουσης του αυχένα ή της μέσης σε αυτόν, με ολέθριες συνέπειες. Το ίδιο και οι βουτιές σε άγνωστα ή ρηχά νερά, που κρύβουν κίνδυνο πρόσκρουσης του κεφαλιού σε κάποιον βράχο ή στον πυθμένα της θάλασσας και πιθανή συνέπεια κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σύνθλιψη των σπονδύλων του αυχένα. Συνεπώς, οι βουτιές από ψηλά ή σε άγνωστα ή σε ρηχά νερά πρέπει να αποφεύγονται, ενώ όσοι δεν γυμνάζονται συστηματικά πρέπει να προσέχουν πώς και επί πόση ώρα κολυμπούν, μέχρις ότου βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter