Αρχική InfoMommy Υγεία «Προσέχω το διαβήτη μου» με αποδέκτες 5.000 ανασφάλιστους ασθενείς

«Προσέχω το διαβήτη μου» με αποδέκτες 5.000 ανασφάλιστους ασθενείς

Photo Συνέντευξης Τύπου

Το QualityNet Foundation, το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, με την ευγενική υποστήριξη της Novartis Hellas, στο πλαίσιο της Εθνικής Εμβέλειας Προγράμματος για την προώθηση της Κοινωνικής Υπευθυνότητας στον άξονα Υγεία, υλοποιούν την πρωτοβουλία «Προσέχω το διαβήτη μου», με αποδέκτες 5.000 ανασφάλιστους ασθενείς.

Το πρόγραμμα «Προσέχω το Διαβήτη μου», το οποίο τελεί υπό τις αιγίδες της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2014. Στοχεύει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση πιθανών επιπλοκών σε ανασφάλιστους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρονται 5.000 δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις πλήρους αιματολογικού ελέγχου.

Σημαντικοί συνεργάτες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι επιλεγμένα κοινωνικά ιατρεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπου οι ασθενείς θα ενημερώνονται σχετικά και θα λαμβάνουν τις εξετάσεις τους από τους αρμόδιους γιατρούς, καθώς και η Βιοατρική, στις μονάδες της οποίας θα πραγματοποιούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις.

 
PRAKSIS
Ιωάννα Σπαθιά, Νοσηλεύτρια PRAKSIS

Η καρδιά της PRAKSIS χτυπά στα δύο Πολυϊατρεία της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στους δύο αυτούς αυτόνομους χώρους, παρέχεται δωρεάν εδώ και δεκαεπτά (17) χρόνια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε κοινωνικά αποκλεισμένους συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από εξειδικευμένα στελέχη και εθελοντές της οργάνωσης χωρίς καμία διάκριση εξαιτίας εθνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, χρώματος, φύλου ή μορφωτικού επιπέδου.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την δυσκολία πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας στις υπηρεσίες υγείας λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία με το Qualitynet Foundation μας χαροποιεί ιδιαίτερα μια που έρχεται να δώσει μια λύση στο πρόβλημα ανθρώπων που είναι χρόνιοι ασθενείς και που συχνά έχει απειληθεί ακόμα και η ζωή τους λόγω της αδυναμίας τους να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τον διαβήτη τους.

Γιατροί του Κόσμου

Ευγενία Θάνου, Διευθύντρια

Μια ασθένεια χρόνια που προσβάλει σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του ότι δε γίνεται τακτικός έλεγχος ενδοκρινολογικός, του ότι δε μπορεί να τηρηθεί η ακριβή αγωγή και δε γίνεται φυσικά η ακριβής δίαιτα που πρέπει να ακλουθεί ένας διαβητικός ασθενής. είναι σημαντικό που αυτή τη χρονική περίοδο του QualityNet Foundation και η Novartis που δίνουν την ευκαιρία σε ένα σημαντικό αριθμό ατόμων να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ασθένεια αυτή, που δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις μεγάλες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»
Έφη Ζήση, Επίτιμη Πρόεδρος

Θα ήθελα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» και ως υπεύθυνη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Δ. Σαλαμίνας, να ευχαριστήσω προσωπικά τον καθένα ξεχωριστά για την τόσο σημαντική χορηγία σας με την έναρξη της συνεργασίας μας στο κοινωνικό πρόγραμμα που αφορά την παροχή ΔΩΡΕΑΝ εργαστηριακών εξετάσεων σε ανασφάλιστους ασθενείς μας με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, την έμπρακτη υποστήριξή σας για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, την συμβολή σας στην προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με την πρόληψη περαιτέρω μη αναστρέψιμων επιπλοκών.
Δυστυχώς στον χώρο της υγείας η πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ έχει ως άμεση συνέπεια:
- Την  ραγδαία αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας, που λόγω της απώλειας της ασφαλιστικής τους κάλυψης χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αριθμός που στο άμεσο μέλλον αναμένεται να  αυξηθεί δραματικά.
- Την  ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν υγείας, ακόμη και για ασφαλισμένους πολίτες, την καταβαράθρωση του ΕΣΥ, με συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών, την  τεράστια  περικοπή των δαπανών για την υγεία.
Είμαστε υπερήφανοι που ενταχθήκαμε στο Πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου» διότι μας δίδεται η δυνατότητα μέσα από εσάς ένα μεγάλο ποσοστό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας να απευθυνθούν πλέον με οργανωμένη παραπομπή των ασθενών σε εξειδικευμένο κέντρο και να εξεταστούν ώστε να αποφευχθεί η αναπόφευκτη εμφάνιση των επιπλοκών της νόσου ιδίως των παραμελημένων και αρρύθμιστων πάσχοντες τουλάχιστον από μία στις 10 παθήσεις -επιπλοκές (καρδιαγγειακά προβλήματα, σηψαιμία, λοιμώξεις μέσης βαρύτητας, νεφρική ανεπάρκεια, Δερματικά έλκη κυκλοφορικού κ.α.)
Ευχαριστούμε θερμά το QualityNet Foundation και την εταιρία Novartis για την θερμή και ουσιαστική υποστήριξή τους καθώς και όλες – όλους που συνέβαλαν για την υλοποίηση του προγράμματος.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μας δώσατε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου» μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά θα είμαστε απόλυτα ευτυχείς όταν δούμε να διαδίδονται και να υλοποιούνται και άλλα τέτοια εγχειρήματα.
Αποδείξατε για μία ακόμη φορά ότι, όταν χρεοκοπούν οι τράπεζες δεν χρεοκοπεί ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποί της.

Είμαι σίγουρη ότι στο τέλος αυτού του προγράμματος θα είμαστε υπερήφανοι διότι δώσαμε όλοι λίγο χρόνο, λίγο κόπο και πολλή αγάπη στον συνάνθρωπό μας.

Λογότυπο Προγράμματος Προσέχω το διαβήτη μου

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Χρήστος Γιαννάκης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού, Δήμος Ηλιούπολης

Ο Δήμος Ηλιούπολη, πιστός στις αρχές του, προκειμένου να εξυπηρετήσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι είναι άποροι, ανασφάλιστοι με μεγάλη χαρά θα συνεργαστεί με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών και Υπεύθυνων Οργανισμών (Quality Net Foundation) για την υλοποίηση του προγράμματος «Προσέχω το Διαβήτη μου».

Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες – πάσχοντες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 να εξεταστούν εργαστηριακά δωρεάν προκειμένου να υποστηριχθούν.

Είναι γνωστή η κοινωνική δράση του Δήμου Ηλιούπολης και η κοινωνική ευαισθησία που έχουν όλα τα μέλη της Διοίκησης. Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο διαβήτης είναι υπόθεση όλων μας, καθώς μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να χτυπήσει την πόρτα του καθενός από εμάς. Με το δεδομένο αυτό, το μήνυμα είναι «προλαβαίνω το διαβήτη κι αν έχω. τον προσέχω με σωστή αντιμετώπιση».
Σε μια Ελλάδα που οι Σακχαροδιαβητικοί ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού, και υπάρχει επιπλέον ένα 4% αδιάγνωστο, επιτακτική ανάγκη αποτελεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση που θα σηματοδοτήσει την πορεία της νόσου χωρίς επιπλοκές.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί μια καθολική Εθνική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους πολίτες ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης για τη νόσο και οι προσυμπτωματικοί ιατρικοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ σε τακτά χρονικά διαστήματα διενεργεί δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να ελεγχθούν και να ενημερωθούν για την «ύπουλη» ασθένεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι το 5 συχνότερο νόσημα, ενώ το 30% των ασθενών που καθημερινά περνούν από το Ιατρείο, λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή κάνουν ινσουλίνη.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουμε επανειλημμένα τονίσει τη σημασία των κατάλληλων πολιτικών, ώστε η ζωή και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας των σακχαροδιαβητικών της Ελλάδας να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο.
Θεωρούμε ότι:
-Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διαδικασία στη συνταγογράφηση των σακχαροδιαβητικών ασθενών και η αναθεώρηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων  με στόχο την εξυπηρέτηση του ασθενή.
-Είναι αναγκαία η αντιπαραβολή του TAXIS με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου, ώστε να προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα χρόνια φάρμακά του και στις απαραίτητες εργαστηριακές του εξετάσεις.
-Για τους πάσχοντες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα αρκετά μεγάλα ποσά για τη φαρμακοθεραπεία και τις εξετάσεις στη νόσο τους, να θεσπιστεί  μηδενική συμμετοχή στο φάρμακο.
Ιδιαίτερη μέριμνα όμως πρέπει να δοθεί στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Εκεί πρέπει η Πολιτεία να ενσκύψει με όποιο τρόπο μπορεί και σε αυτή διαδικασία να βοηθήσουμε όλοι. Είναι σίγουρο ότι αν σε αυτούς τους ανθρώπους δεν δώσουμε εμείς την ευκαιρία να εξεταστούν, δε θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν ποτέ.
Είναι αδιανόητο, στο κατώφλι του 2014, να λαμβάνουν τυφλά οι Σακχαρδιαβητικοί ινσουλίνες, χωρίς μέτρηση σακχάρου, επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις ταινίες σακχάρου.
Είναι αδιανόητο, να κόβουν τα αντιδιαβητικά δισκία στη μέση, για να φτάσει το κουτί μέχρι το τέλος του μήνα
Είναι θλιβερό να ακρωτηριάζουμε το διαβητικό πόδι, επειδή κοστίζουν τα ειδικά παπούτσια…
Κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ αποτελεί ο σεβασμός στον ασθενή και η φροντίδα στον υγιή πολίτη, μέσα από την Πρόληψη, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ιατρική παρακολούθηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Πηγή Τάρλα, Παθολόγος, Συντονίστρια

Σε μια εποχή όπου καθημερινά καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο κοινωνικό πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου». Ευχαριστούμε θερμά το QualityNet Foundation και τη Novartis Hellas για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν γιατί πιστεύουμε πως αυτή θα φέρει ανακούφιση και θα συμβάλλει στη ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας που πάσχουν από ΣΔ και είχαν την ατυχία να είναι ανασφάλιστοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ως εθελοντές ιατροί που με μοναδικό γνώμονα την αλληλεγγύη καθημερινά παλεύουμε για το συνάνθρωπό μας, χαιρόμαστε γιατί μας προσφέρονται «εργαλεία» στο δύσκολο αυτό έργο μας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.