Πρόσωπα: Ekaterina Panikanova, μια καλλιτέχνης που ζωγραφίζει σε παλαιά βιβλία!

2

Έχετε ποτέ συναντήσει ένα αντικείμενο που να σας έφερε στο νου – ανεξήγητα – μια εικόνα, ένα συναίσθημα ή κάποια ανάμνηση μίας συγκεκριμένης χρονικής στιγμή, αλλά και τον τόπο και τον χρόνο;

Στην τελευταία σειρά της με τίτλο « Errata Corrige », η Ρωσίδα καλλιτέχνης Ekaterina Panikanova διερευνά το θέμα των αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές του υποσυνείδητου μας!

1

«Μου αρέσει να δουλεύω σε παλιά βιβλία. Συμπαθώ τον τρόπο που φθείρονται, τις υπογραμμίσεις, τις σημειώσεις και τα ορνιθοσκαλίσματα. Μου δίνουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τις προσωπικότητες των ανθρώπων που τα έχουν διαβάσει. Ένα βιβλίο που έχει διαβαστεί έχει το ίδιο είδος της ενέργειας μιας εικόνας που λατρεύεται!»

3

Για κάθε ένα από τα έργα της, διαβάζει τα κείμενα και επιλέγει τις εικόνες από τις σελίδες σκόπιμα και διαισθητικά και τα ενώνει μαζί για να εκφράσουν μια συλλογική ιδέα.

4

Πιστεύει ότι η καθημερινή ζωή είναι  αγκυροβολημένη στο παρελθόν και ως εκ τούτου τόσο το παρόν μας και το μέλλον μας είναι έντονα συνδεδεμένα με τις εμπειρίες του παρελθόντος!

5

Τα έργα της είναι ρετρό, ατμοσφαιρικά και ρομαντικά. Θυμίζουν έργα άλλης εποχής και αυτός είναι και ο σκοπός της: «Προτιμώ να μην καθορίζουν τα έργα μου το χρόνο και έτσι προσπαθώ πάντα να δημιουργήσουν έργα με κίνηση.»

Χρησιμοποιώντας το μαύρο μελάνι, που χαρτογραφεί έντονα ένα ζωντανό ταξίδι στο υποσυνείδητο μέσα από εικόνες και σύμβολα που μελετούν αλλά και ερευνούν και  όλα αυτά για να τονίσει τις πιο βαθιές και σκοτεινές ρίζες της ύπαρξής μας!

Πορτρέτα ανθρώπων και ζώων εναλλάσσονται με κέρατα, κέικ, τα άλογα! Όλα τα είδη των συναρπαστικών αντικειμένων, θυμίζουν ξεχασμένες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας! Μέσα από τις διάφορες μορφές και σημασίες, ένας όμορφος και μυστηριακός νέος κόσμος έρχεται στη ζωή, ακριβώς όπως και οι χαρακτήρες και οι ιστορίες που διανοητικά δημιουργούν κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου!

6

Τα έργα της είναι μεγάλου μεγέθους, τα βιβλία που χρησιμοποιεί διαβάζονται, τα έργα της αλλάζουν, μεταμορφώνονται με αποτέλεσμα τα έργα τέχνης που δημιουργεί να έχουν θολά όρια ανάμεσα στη ζωγραφική, την εγκατάσταση και τα κολλάζ!

Εμπνευσμένη από  ένα στρείδι που παράγει ένα μαργαριτάρι, όταν διεγείρεται από ένα στοιχείο στρες τόσο μικρό όσο ένας κόκκος άμμου,  η Ekaterina Panikanova διερευνά τη συναισθηματική σκανδάλη που μπορεί να φέρνει στο νου εικόνες της παιδικής ηλικίας, τα τραύματα και τις εμπειρίες που ο καθένας μεταφέρει σε όλη του τη ζωή.

Τα σχέδια της υπενθυμίζουν θέματα της ζωής ενός ατόμου, παιδικές αναμνήσεις και εμπειρίες, προκαλώντας έντονες εντυπώσεις και διαθέσεις μέσα από μικρές αλλά εκφραστικές λεπτομέρειες.

7

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1975.

Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όταν μία μέρα περπατώντας μέσα από μια υπαίθρια αγορά, όταν σκόνταψε πάνω σε ένα χειρόγραφο 700 σελίδων και «εντυπωσιάστηκε από τη διαφορά μεταξύ του αρχικού σκοπού του βιβλίου και πώς είχε καταλήξει!»  Έτσι, το αγόρασε και το χρησιμοποίησε ως βάση για ένα ζωγραφικό πίνακα. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Ρώμη.