Προσοχή: 8 λάθη που οδηγούν το γάμο σε διαζύγιο

Contemplating DivorceΣυχνά ακούω τα παράπονα φίλων, γνωστών αλλά και ασθενών μου ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο γάμο τους. Και ενώ δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα, φαίνεται ότι ένα υπόγειο ρεύμα ψυχικής γκρίνιας και δυσαρέσκειας υπονομεύει τη σχέση. Συζητώντας με πολύ κόσμο έχω καταλήξει ότι υπάρχουν 8 βασικά λάθη που σαμποτάρουν έναν γάμο και, τελικά, τον οδηγούν σε διαζύγιο.

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

1. Επιμένετε με επιχειρήματα ότι εσείς έχετε πάντα δίκαιο

Ακόμα και αν έχετε δίκαιο, χρειάζονται δύο άνθρωποι για να καβγαδίσουν. Έχετε σκεφτεί να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου; Όχι με γνώμονα ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο, αλλά το πώς αντιλαμβάνεται ο άλλος την κατάσταση, ποιες είναι οι ανάγκες του, το πώς αισθάνεται… Αφού τα λάβετε όλα αυτά υπόψη, εξετάστε ξανά την κατάσταση και το αν έχετε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό δίκαιο. Να θυμάστε ότι δεν βρίσκεστε σε δικαστήριο για να καταδικάσετε ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού και ότι τις περισσότερες φορές και οι δύο έχουν ως ένα σημείο δίκαιο και ως ένα άλλο σημείο άδικο.

2. Είστε πάντα το θύμα

Αν μονίμως θεωρείτε ότι είστε το θύμα ή το ριγμένο μέλος της σχέσης, το σίγουρο είναι ότι μέσα σας βράζουν αρνητικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι που παίρνουν το ρόλο του θύματος βολεύονται στη μιζέρια τους δεν κάνουν κάτι για να βγουν από αυτό τον ρόλο και δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες και το ρόλο τους στην κατάσταση. Αναλογιστείτε, λοιπόν, με ποιον τρόπο συνεισφέρετε εσείς στο πρόβλημα που έχει ο γάμος σας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr