Αρχική InfoDad Προσοχή: Ιός «αδειάζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς - Πώς να προστατευτείτε

Προσοχή: Ιός «αδειάζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς - Πώς να προστατευτείτε

Computer-virus-alertΣυναγερμό για κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώνεται μέσω e-mail και αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς σήμανε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εφιστώντας την προσοχή όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες e-banking!

Πώς «χτυπά» ο ιός

Ο ιός ονομάζεται EMOTET και «χτυπά» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο. Ο χρήστης λαμβάνει e-mail το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει link για περισσότερες πληροφορίες.

Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΜΟΤΕΤ έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) και υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), καθώς και τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic).

Πώς να προστατευτείτε

Όπως τονίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όσοι λαμβάνουν αυτού του είδους το e-mail ΔΕΝ πρέπει να ανοίγουν το link, ούτε να «κατεβάζουν» αρχεία που πιθανόν περιέχει! Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω της τράπεζας. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» το επίμαχο link, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210 6476464 ή στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr και 11012@hellenicpolice.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.