Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Προσοχή! Μωρό 18 μηνών υπέστη εσωτερικά εγκαύματα από την κατάποση μπαταριών

Προσοχή! Μωρό 18 μηνών υπέστη εσωτερικά εγκαύματα από την κατάποση μπαταριών

2617F7A700000578-2969115-Gemma_Espejo_Degraph_s_37_pictured_20_month_old_daughter_Amelie_-a-16_1424901262844Όταν η 18 μηνών Ellie Gatrell από την πόλη Winsford στην Αγγλία, κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις της μετά από μια σωτήρια χειρουργική επέμβαση, η μητέρα της Nicola ακόμα δεν μπορούσε να διανοηθεί τη σοβαρότητα των τραυμάτων της κόρης της. Τα φοβερά εσωτερικά εγκαύματα που υπέστη η μικρή θα μπορούσαν ακόμα και να της στερήσουν τη ζωή, ενώ την "καταδίκασαν" σε μια σειρά από εξαντλητικές επεμβάσεις για να διορθωθεί η ζημιά.

Ωστόσο, η μητέρα της χαριτωμένης Ellie δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι η ζημιά είχε προκληθεί από κάτι εντελώς απροσδόκητο και φαινομενικά αθώο - μια μικροσκοπική μπαταρία σε σχήμα δίσκου που το παιδί κατάπιε νομίζοντας ότι είναι γλυκό! Τέτοιου τύπου μπαταρίες χρησιμοποιούνται σε διάφορα παιχνίδια και gadgets. Μπορεί αρχικά να φαίνονται αβλαβείς, αλλά όταν καταπίνονται μπορεί να οδηγήσουν σε μια δυνητικά θανατηφόρα χημική αντίδραση. Η μικρούλα πήρε τελικά εξιτήριο από το νοσοκομείο τον Ιανουάριο, οκτώ μήνες μετά το ατυχές συμβάν: "Ήμουν τόσο τρομοκρατημένη που σκεφτόμουν ότι η Ellie μπορεί να πεθάνει. Δεν είχα ιδέα ότι η κατάποση μιας μικροσκοπικής μπαταρίας θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά", αναφέρει η μητέρα της.

Πολλοί γονείς εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μπαταρίες, όμως ένας μεγάλος αριθμός παιδιών σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει τους τελευταίους μήνες. Στην Αμερική μόνο, ο αριθμός των περιπτώσεων κατάποσης που οδήγησαν σε θανάσιμους τραυματισμούς έχει αυξηθεί έξι φορές από το 1985.

2614CAF100000578-2969115-image-a-19_1424901633978Οι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως όταν η μπαταρία έχει κολλήσει στον οισοφάγο. Το ηλεκτρικό ρεύμα από την μπαταρία συνδυάζεται με σάλιο για την παραγωγή υδροξειδίου του νατρίου. Αυτό μπορεί να κάψει τον οισοφάγο και τα γύρω αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας δυνητικά μοιραία βλάβη μέσα σε λίγες ώρες. Τα συμπτώματα της κατάποσης περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και βήχα.

Η Nicola παρατήρησε για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Ellie άρχισε να κάνει εμετό στο σπίτι της οικογένειας, ένα βράδυ τον περασμένο Μάιο. Αλλά όταν πήγε την μικρή στο γιατρό της είπε ότι επρόκειτο για μια απλή καούρα. Ωστόσο, το παιδί συνέχιζε να κάνει εμετό κάθε φορά που έτρωγε και μόνο τότε συμφώνησε να την παραπέμψει για ακτινογραφία, η οποία αποκάλυψε ένα μεταλλικό δίσκο στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Αμέσως η οικογένεια έσπευσε στο Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ, όπου οι γιατροί αφαίρεσαν το αντικείμενο το επόμενο πρωί.

Άλλος ένας λόγος που αυτές οι μπαταρίες είναι τόσο επικίνδυνες είναι ότι η καύση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά την αφαίρεσή τους. Ο γιατρός συμβούλευσε τη μητέρα της μικρής να την παρακολουθεί στενά για τυχόν αιμορραγία από τη μύτη ή το στόμα. Επιπλέον, την προειδοποίησε ότι ο οισοφάγος είχε συρρικνωθεί τόσο πολύ που το παιδί έπρεπε να ακολουθήσει μια αυστηρή δίαιτα μέχρι το σώμα της να είναι έτοιμο για μια επιπλέον επιχείρηση για να τον μεγεθύνουν. Έκτοτε, η Ellie έχει υποβληθεί σε μια σειρά από εξαντλητικές για τον οργανισμό της χειρουργικές επεμβάσεις. Οι γιατροί την αποκαλούν "μικρό θαύμα" που κατάφερε να επανέλθει τόσο γρήγορα, όμως εάν η μπαταρία είχε κολλήσει ψηλότερα και πιο κοντά σε κάποιο βασικό αιμοφόρο αγγείο θα είχε πεθάνει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.