Προστατέψτε τα παιδιά από τα «δόντια» του ήλιου

ProtectingBabyFromSun-GettyΤα βρέφη και τα παιδιά είναι ευάλωτα στον ήλιο. Τα παιδιά που παθαίνουν έγκαυμα από τον ήλιο πριν γίνουν 18 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν ρυτίδες από αυτά που ξεκινούν το μαύρισμα ή παθαίνουν έγκαυμα αργότερα στην ζωή. Κατά την διάρκεια των πιο μικρών του χρόνων το σώμα του παιδιού αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Αυτή είναι η εποχή που διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο έκθεσης σε βλάβες από Ηλιακή Ακτινοβολία (UV) από οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Ακόμα και τα νεογέννητα πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου. Τα καλά νέα είναι ότι είναι αρκετά νωρίς να διδάξετε κάποιες καλές συνήθειες στα παιδιά σας που θα τα ακολουθούν σε όλη τους την ζωή.

Skin-Care-in-Children

Τι είναι οι Υπεριώδεις Ακτίνες UV;

Οι Υπεριώδεις Ακτίνες UV δεν είναι μέρος του ορατού φάσματος φωτός των ανθρώπων, όμως μερικά έντομα και κάποια ζώα μπορούν να δουν το φάσμα UV. Υπάρχουν τρεις τύποι ακτινοβολίας UV:

UV-A: Οι ακτίνες αυτές προκαλούν γήρανση του δέρματος και συμβάλουν στην παρουσίαση καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UV-A περνάνε εύκολα από το στρώμα όζον στην ατμόσφαιρα της γης και είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής μας στον ήλιο.

UV-B: Οι ακτίνες UV-B είναι και αυτές επιβλαβής προκαλώντας εγκαύματα, καταρράκτη στα μάτια και έχουν και επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες ακτίνες UV-B απορροφούνται από το Όζον, αλλά περνούν αρκετές που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη.

UV-C: Η πιο βλαβερή ακτινοβολία που όμως δεν περνάει στην ατμόσφαιρά της γης.

shot30_simplicity_asian_girl-024 A

Τι βλάβες προκαλούν οι Υπεριώδεις Ακτίνες UV;

Έγκαυμα:

Οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν πολύ μικρά μήκη κύματος, που έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας. Όταν κάθεστε πολύ ώρα στον ήλιο, δέχεστε μεγάλη ποσότητα ακτινών UV, το δέρμα γίνεται πιο αδύναμο και το αίμα συσσωρεύεται στην περιοχή του «εγκαύματος», για αυτό και ο κόκκινος χρωματισμός ενός ηλιακού εγκαύματος. Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή περίπτωση καρκίνου του δέρματος, πιστεύεται ότι συνδέεται σε έντονη έκθεση UV-B εγκαυμάτων που έγιναν πριν την ηλικία των 20.

Καρκίνος:
Ενώ η σύντομη χρονικά έκθεση στην Υπεριώδη ακτινοβολία συνήθως οδηγεί σε ηλιακό έγκαυμα, η μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του δέρματος (Skin Cancer Foundation), οι Υπεριώδης ακτίνες καταστρέφουν το DNA του δέρματος, και ενώ έχουμε τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης, το σημείο που έχει εκτεθεί περισσότερο καταστρέφεται για πάντα.

Οπτική Βλάβη:
Ενώ η πιθανότητα παρουσίασης καρκίνου του δέρματος από την υπέρ-έκθεση στον ήλιο είναι πρωταρχική ανησυχία, μερικές φορές ξεχνάμε πόσο σημαντικά είναι τα μάτια που είναι και πολύ επιρρεπή σε βλάβη από ακτίνες UV. Όπως και η βλάβη στο δέρμα, η περιορισμένη έκθεση των ματιών στις Υπεριώδης ακτίνες, δεν προκαλεί σημαντική βλάβη αλλά μια μικρή ενόχληση. Η πιο μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV εντείνει την γήρανση των ματιών, συμπεριλαμβανομένων καταρράκτη και τύφλωση.

58390Μάθετε από νωρίς τα παιδιά σας να προσέχουν τα μάτια τους

Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν μέσω πρότυπων. Είναι η φύση τους. Εάν μάθετε στα παιδιά σας από νωρίς να φορούν γυαλιά, γυαλιά ηλίου ή άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Εξάλλου τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν ότι τα γυαλιά ηλίου είναι “άπαιχτα”.