Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Προστατέψτε τα παιδιά από τα συχνά διαστρέμματα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες

Προστατέψτε τα παιδιά από τα συχνά διαστρέμματα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες

BasketballCamp_JWM_01Ο γιος σας ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος μπασκετμπολίστας και αφιερώνει χρόνο στην προπόνησή του στο μπάσκετ. Ζει και αναπνέει για να βάζει καλάθια αλλά συχνά σάς παραπονιέται για τα κατά καιρούς διαστρέμματα που τον ταλαιπωρούν και δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί απερίσπαστα με το αγαπημένο του άθλημα. Πώς λοιπόν μπορείτε να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει εύκολα και ανώδυνα τέτοιους τραυματισμούς και φυσικά πώς θα αποτρέψετε εκ νέου εμφάνισή τους;

Απαντά ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, MD, MSc, PhD (cand) Ορθοπαιδικός Χειρουργός, επιμελητής Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, συνεργάτης Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου ΙΑΣΩ General, Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός Γυναικείου Τμήματος Basket και ανδρικού τμήματος Handball του Πανιωνίου ΓΣ.

Στην αρχή κάθε νέας σεζόν, παρατηρείται αύξηση στην επίπτωση των τραυματισμών που συμβαίνουν στους αστραγάλους και στα πόδια των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι τα αθλήματα στα οποία καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα. Τα πιο συχνά είναι τα διαστρέμματα και ακολουθούνται από κατάγματα και άλλους τραυματισμούς. Εάν τα παιδιά σας ασχολούνται με τον αθλητισμό, διαβάστε τα παρακάτω 6 tips που μπορούν να τα προστατεύσουν τα πόδια τους από σοβαρούς τραυματισμους:

1. Οι τραυματισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα
Δεν πρέπει να «βαφτίζονται» όλοι οι τραυματισμοί διαστρέμματα. Με τον ίδιο μηχανισμό κάκωσης το παιδί σας μπορεί να κάνει έναν οστικό τραυματισμό ή να τραυματίσει τον χόνδρο των αρθρικών επιφανειών, κάτι που καλό είναι να το γνωρίζετε. Επιλέξτε έναν ειδικό ορθοπαιδικό για να εξετάσει το παιδί σας κλινικά και να σας οδηγήσει με τις απαιτούμενες εξετάσεις στη σωστή διάγνωση. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να προληφθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως αστάθεια ή αρθρίτιδα. Επιπλέον όσο πιο σύντομα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιστέψει το παιδί σας σε αγωνιστική δραστηριότητα.

2. Τα παλιά διαστρέμματα πρέπει να ελέγχονται πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου
Μια ορθοπαιδική εξέταση μπορεί να σας απαντήσει εάν το παιδί σας, που έχει τραυματιστεί στο παρελθόν στην ποδοκνημική, έχει επιρρέπεια στο να παθαίνει διαστρέμματα και να κάνει υποτροπές. Εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, η χρήση κατάλληλου υποστηρικτικού κηδεμόνα ποδοκνημικής κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

children-sports-injuries

3. Αγοράστε παπούτσια κατάλληλα για το συγκεκριμένο άθλημα
Κάθε άθλημα απαιτεί διαφορετικό είδος υποδημάτων. Άλλου τύπου παπούτσια χρειάζεται ένα παιδί που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και άλλου τύπου αυτό που παίζει μπάσκετ.

4. Ξεκινήστε την καινούργια περίοδο με καινούργια παπούτσια
Τα παλαιά παπούτσια είναι σαν το κλαταρισμένο λάστιχο στο αυτοκίνητο και μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στο πέλμα. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται κλίση του αστραγάλου, κάτι που είναι παράγοντας κινδύνου για να τραυματιστεί το παιδί.

Young-soccer-player-ankle-injury

5. Ελέγξτε τους αγωνιστικούς χώρους και τους χώρους προπονήσεων
Τα περισσότερα διαστρέμματα συμβαίνουν μετά από άλματα και προσγείωση του ποδιού σε μια ανώμαλη επιφάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει οι γονείς να ελέγχουν τον χώρο του παιχνιδιού (απλά περπατώντας σε αυτόν) για τρύπες ή λακκούβες. Αυτό πρέπει να γίνεται κυρίως όταν τα παιδιά αθλούνται σε εγκαταστάσεις που δεν γίνονται συχνά επίσημοι αγώνες, όπως πάρκα και ασχολούνται με παιχνίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε διάστρεμμα. Η εύρεση τέτοιων προβλημάτων πρέπει να αναφέρεται τους αρμόδιους εφόσον διαπιστώνεται και να υπάρχει άμεση διόρθωση.

6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ζέσταμα και διατάσεις

Διατάσεις του πέλματος και ελαφρύ τρέξιμο πριν την έναρξη του αγώνα, βοηθά το ζέσταμα των συνδέσμων και την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών στον αστράγαλο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.