Αρχική Σχολή Γονέων Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στη ζωή του παιδιού μου;

Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στη ζωή του παιδιού μου;

iStock_000017507571Large-670x343Εύχομαι να είστε πρωταγωνιστές στη ζωή του παιδιού σας, αλλά δυστυχώς πολλοί παράγοντες σήμερα ίσως και να σας «αναθέτουν» το ρόλο του κομπάρσου.

Αρχικά, για να βρείτε σε ποια από τις δυο κατηγορίες ανήκετε, αναρωτηθείτε:

«Ξέρω τους δασκάλους/καθηγητές του παιδιού μου»;
«Ξέρω τα ονόματα των φίλων του»;
«Ξέρω τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο του χρόνο»;
«Ξέρω ποια είναι η αγαπημένη του μουσική»;
«Ξέρω ποιες ταινίες του αρέσει να βλέπει»;
«Ξέρω που ξοδεύει τα χρήματα που του δίνω για χαρτζιλίκι»;

Ίσως να σας φαίνονται απλοϊκές αυτές οι ερωτήσεις, αλλά αν δεν καταφέρετε να τις απαντήσετε, σημαίνει πως δεν αναμειγνύεστε αρκετά στη ζωή του παιδιού σας. Προσοχή: Ανάμειξη δεν σημαίνει παρέμβαση. Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε αυτές τις δυο έννοιες, ώστε τελικά να κάνετε καλό και όχι κακό στη ζωή του παιδιού σας τονίζει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων .

Τίποτα δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο στη ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού σας από τη βαθιά και διαρκή ανάμειξη σας στη ζωή του. Φυσικά, πέραν της αγάπης και της άνευ όρων αποδοχής σας προς αυτά! Και ένας βασικός λόγος που είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με το παιδί σας είναι το ότι ποτέ δεν ξέρετε ποια χρονική στιγμή θα σας ανοιχτεί. Και σίγουρα αυτό δεν θα το κάνει μόνο μέσα από τις ερωτήσεις σας. Μπορεί ρωτώντας το πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο να σας πει τα μισά από αυτά που συνέβησαν. Αν, όμως, έρθουν οι φίλοι του στο σπίτι και σεις ασχοληθείτε μαζί τους ή ακούσετε τυχαία κάποιες συζητήσεις τους, μπορεί τελικά να μάθετε ότι στο σχολείο εκείνη τη μέρα κάποιο παιδί χτύπησε το δικό σας παιδί. Κάτι που δεν θα το είχατε μάθει αν δεν βρισκόσασταν εκεί!

o-PARENTS-AND-KIDS-facebook

Τρόποι για να εμπλακείτε περισσότερο στη ζωή του παιδιού σας:

Βάλτε το εσείς το βράδυ για ύπνο
Βγείτε με την κόρη σας για ψώνια
Πηγαίνετε εσείς το παιδί σας και τους φίλους του στο πάρτυ που είναι καλεσμένα ή στο γήπεδο για να δούνε την αγαπημένη τους ομάδα
Να βρίσκεστε ανάμεσα στο κοινό στις σχολικές του εκδηλώσεις. Θα νιώσει όμορφα όταν σας δει εκεί
Να είστε πάντα εκεί στους αγώνες κολύμβησης
Να το επιβραβεύετε στις επιτυχίες του και να το στηρίζετε στις αποτυχίες του
Να έρχεστε σε τακτική επαφή με τους δασκάλους του
Αφήστε το σπίτι σας να είναι ένα από τα μέρη που θα συχνάζει το παιδί σας με τους φίλους του

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμη που θα ανακαλύψετε μόνοι σας, σας δίνουν μοναδικές ευκαιρίες να είστε μέσα στη ζωή του παιδιού σας και εκείνο να σας νιώθει πολύ κοντά του. Είναι κρίμα να χάνετε αυτές τις ευκαιρίες, οι οποίες τελικά δεν σας κοστίζουν και τίποτα. Ένα ipad ή το καινούριο playstation για να δείξετε την αγάπη σας και τη φροντίδα σας, σίγουρα θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο, χωρίς τελικά να είναι αυτό που το παιδί σας έχει ανάγκη. Τι κρίμα να του δίνετε λάθος πράγματα…

Διαβάστε επίσης:

30 συμβουλές που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας

Αναθρέφουμε ανεξάρτητα βρέφη που γίνονται εξαρτημένοι ενήλικες

«Εγώ φταίω…» – Ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους γονείς

10 + 2 συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τα παιδιά


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.